Český operátor je lídrem v komunikačních technologiích pro záchranáře

Český telekomunikační operátor Nordic Telecom se stal jedním ze světových lídrů v oblasti komunikačních technologií pro záchranáře. Díky schválení dalšího celosvětového standardu pro sítě určené záchranným a bezpečnostním složkám se komunikace hasičů, záchranářů a policistů posune do 21. století.

Drony v oblacích, osobní kamery na uniformách policistů přenášející online signál velitelům zásahu nebo okamžité šíření fotografií pohřešovaných dětí nebo podezřelých osob mezi všechny členy bezpečnostních složek – to vše se do několika let stane realitou. Zejména díky úsilí českých firem v čele se společností Nordic Telecom schválily evropské (CEPT) a celosvětové (3GPP) organizace nový standard pro komunikaci záchranných a bezpečnostních složek.

Zatímco dnes mají záchranáři, policisté nebo hasiči k dispozici pouze jednoduché vysílačky, v budoucnosti budou ke krizové komunikaci používat sítě postavené na datech, na technologii LTE. To přináší zásadní výhody, jako je dostupnost celé řady různých aplikací a hlavně možnost přenosu dat v bezpečné síti. „Díky celosvětové dohodě nad tím, v jakých dalších kmitočtech mohou fungovat sítě pro záchranné a bezpečnostní složky, se do jejich stavby a rozvoje může pustit více výrobců,“ vysvětluje David Voska, ředitel pro vnější vztahy společnosti Nordic Telecom, a dodává: „Provozovatelé tak nebudou závislí na jednom dodavateli technologií.

Kromě toho, že jde o technologický úspěch pro společnost Nordic Telecom, je to stejný úspěch i pro jejího technologického partnera, společnost Nokia, která měla na celém procesu zásadní podíl. „Standardizace dalšího pásma pro poskytování krizové komunikace nám umožní přispět k zajištění bezpečnosti obyvatel Česka a zlepšení technologií pro komunikaci našich záchranářů,“ uvádí Aleš Voženílek, ředitel české pobočky Nokia.

Sítě určené pro záchranné složky jsou nezávislé na běžných veřejných mobilních sítích, a proto jsou odolnější proti útokům a výpadkům. Záchranáři či bezpečnostní složky navíc díky nim nezatěžují komerční sítě, a v případě krize či katastrofy se tak v rámci možností dovolají i běžní zákazníci.

Podobné specializované sítě pro záchranáře už fungují či se budují v řadě států světa. Například americká síť FirstNet už se osvědčila koncem minulého roku při zásazích proti nejničivějším požárům v historii Kalifornie. Díky síti zcela vyhrazené pro komunikaci záchranných složek tam mohli záchranáři lépe koordinovat svou práci a využívat k ní i funkce běžné v dnešních chytrých telefonech, jako jsou geolokace uživatele či online videopřenos přímo z místa zásahu. Současně mohli využívat při zásazích např. drony pro šíření mobilního signálu v nedostupných místech nebo pro monitorování krizové situace ze vzduchu.

Další článek: Umělá inteligence našla na Google Play dva tisíce podezřelých aplikací a her

Vybrali jsme 15 nejlepších chytrých hodinek a náramků. Začínají na 890 Kč

** Nositelnosti jsou specifická kategorie, vybírají se jinak než mobily. ** Co model, to charakter, unikátní mix vlastností, parametrů a funkcí. ** Začneme jednoduchým náramkem, skončíme našlapanými Apple Watch.

Filip Kůžel | 107

RECENZE: Samsung Galaxy A51 – také letos bude tím nejprodávanějším „áčkem“

** Otestovali jsme již druhý model letošní řady Galaxy A ** Samsung se zaměřil na kvalitnější focení, které doplňuje špičkovými AMOLED displeji ** Galaxy A51 bude mainstream, cena však meziročně o něco narostla...

Martin Chroust | 31