CETIN posiluje síť pro IPTV

IPTV je šíření televizního vysílání, které používá pro svůj přenos vysokorychlostní internetové přípojky (IP protokol). Uživatelům přináší mnohem více než jen další způsob šíření televizních programů, které dnes přijímáme prostřednictvím satelitního a terestrického vysílání nebo po rozvodech kabelové televize.

IPTV poskytuje možnost placených i neplacených televizních programů, přehrávání z videotéky, pozastavené a zpožděné přehrávání televizního programu, televizní archiv a další informační služby podle konkrétní nabídky jednotlivých společností. IPTV tak dává uživateli větší svobodu a možnost aktivně si tvořit vlastní programovou skladbu. Na rozdíl od OTT (Over-the-top) služeb jde o prioritní a garantovaný přenos, proto je divácký zážitek zaručen i v okamžicích maximálního vytížení.

Datová spotřeba v síti CETIN roste přibližně o 35 % ročně a největší měrou se na ní podílejí multimediální služby a videa. Zatímco u vysílání OTT záleží na aktuální situaci linky a její vytíženosti (často ji současně využívá více uživatelů v domácnosti), což se následně promítne do kvality přenosu (Facebook, Youtube, Netflix, HBO GO a obdobné služby), tak nativní IPTV pro svůj přenos využívá vysokorychlostní internetové přípojky a garantuje zachování kvality přenosu. Nativní IPTV je prioritní služba, což znamená, že v síti CETIN je v reálném čase a ve shodné kvalitě odbaven obsah jdoucí z IPTV platformy od poskytovatele až do zařízení u koncového zákazníka.

Síť CETIN dokáže plnohodnotně obsloužit všechny zákazníky, je dostatečně dimenzovaná a s podporou nativní IPTV je schopna doručit vysílání v reálném čase a ve špičkové kvalitě. IPTV je díky rozsáhlé síti pevných telefonních linek nyní dostupná širokému počtu zákazníků.

Růst poptávky po online videu

V České republice roste poptávka po IPTV a trh s placeným video obsahem se neustále rozšiřuje. IPTV nabízí kompletní obsahovou nabídku televizních kanálů. V souvislosti s přechodem pozemního vysílání na standard DVB-T2 je další velkou výhodou i skutečnost, že si zákazníci nemusí pořizovat nové televizory či set top boxy vybavené dekodérem pro televizní systém DVB-T2.

V síti CETIN je prostřednictvím poskytovatelů možné sledovat stovky programů, včetně inteligentních funkcí archivu, časového posunu, nahrávání pořadů atd. IPTV nabízí kromě široké nabídky televizních programů také velké množství doplňkových služeb a mnohem větší míru interaktivity.

Uživatelé IPTV nemusí nutně sledovat jen televizní vysílání v reálném čase. Díky službě Video on Demand (video na vyžádání) lze spustit přehrávání jednotlivých pořadů (filmů, epizod seriálů, dokumentů) na individuální objednávku konkrétního zákazníka v době, kterou si sám určí.

CETIN zvýhodní podmínky poskytování IPTV

Vysoká kvalita multimediálních přenosů, podpora kontroly nákladů na rostoucí datovou spotřebu a kvalitativní vymezení vůči wi-fi broadband službám – to jsou hlavní změny v aktualizované velkoobchodní nabídce MMO (Mass Market Offer), kterou ve své síti CETIN od dubna nabízí. Partneři společnosti CETIN získají za současnou cenu až čtyřnásobek kapacity. Poskytovatelé služeb se díky nové MMO nabídce nemusí obávat velkých „stahovačů“, nebudou nuceni jakkoli omezovat provoz ve špičkách a mohou dále zkvalitňovat svůj obsah do HD, případně Ultra HD kvality. I přes velký růst spotřeby dat tak poskytovatelé nemusí produkty zdražovat.

V rámci sedmiletého programu investuje CETIN 22 miliard korun do rozvoje svých sítí. Násobně tak zrychlí připojení k internetu prostřednictvím pevné sítě, což koncovým zákazníkům umožní mimo jiné i sledování internetové televize. Aktuální průměrná dostupná rychlost v síti CETIN je 45 Mbit/s. Celá polovina domácností v síti CETIN má dostupný internet nad 50Mbit/s, a 831 tisíc českých domácností si může objednat pevný internet s rychlostí nad 100 Mbit/s.

Poptávka po rychlejším připojení souvisí s rozšířením zájmů zákazníků o nový obsah, zejména pak právě o televizi šířenou prostřednictvím internetu či o streamované video. Proto CETIN věnuje velkou pozornost a značné investice do své infrastruktury a kontinuálně pracuje na zkvalitnění a zrychlení sítě tak, aby obchodní partneři měli možnost využívat stále lepších služeb a nabízeli je dále svým zákazníkům. V současnosti má CETIN smluvní vztah založený na velkoobchodní nabídce s 15 operátory.

Další článek: Technologická magie. Essential má patent na foťák ukrytý v displeji

Technologický zázrak a prudká facka pro Google. Huawei Watch GT vydrží dva týdny

** Huawei nás na tiskové konferenci zahltil novinkami ** Jednou z nich jsou kruhové chytré hodinky Watch GT ** Mají GPS, vlastní systém a nabité vydrží až 2 týdny.

Filip Kůžel, Jan Láska, Martin Miksa | 39

RECENZE: Asus Zenfone Max Pro — obří baterie je pouze začátek

** Asus vzal útokem nižší střední třídu, když představil Zenfone Max Pro ** Hlavní devízou je 5 000mAh baterie zajišťující dlouhou výdrž ** Výrobce si však vedl velmi dobře i při výběru dalších komponent

Milan Měchura | 52

Amazfit BIP: Vyzkoušeli jsme nejlevnější chytré hodinky od Xiaomi

Odlehčená verze prvních hodinek Xiaomi Huami Amazfit Xiaomi Huami Amazfit Bip míří do ČR za cenu 2 500 Kč Mají vestavěnou GPS a slibují výdrž až 45 dní

Petr Březina | 137

RECENZE: Nokia 7 Plus — takhle se zadělává na bestseller

** Nokia 7 Plus je smartphone vyšší třídy s rozumnou cenovkou. ** Lákadlem je čistý Android, skvělá výdrž i fotoaparát Zeiss ** Bonusem je dostatek výkonu i paměti

Martin Miksa | 62

Máme eSIM v hodinkách. Podívejte se, jak probíhala instalace

** Konec teorie, často skloňovaná eSIM se v ČR konečně dostává do praxe ** eSIM jsme si poprvé vyzkoušeli u LTE verze hodinek Samsung Galaxy Watch (46mm) ** Jak eSIM vypadá, a jak probíhá její samotná „instalace“?

Martin Chroust | 45

RECENZE: Sony Xperia XZ3 — Japonci jsou zpátky v extralize

** Sony výrazně zmodernizovalo vlajkový model ** OLED displej patří mezi nejlepší na trhu ** Opět se zlepšil i fotoaparát