Důvěřuj, ale prověřuj: T-Mobile podpoří projekty zvyšující informační gramotnost české společnosti

V rámci grantové výzvy T-Mobile Pomáháme rozdělí operátor dva miliony korun na projekty, které se zaměřují na zlepšení informační a mediální gramotnosti. O podporu mohou žádat nejen neziskové a příspěvkové organizace, ale i lokální komunity a neformální skupiny. Všichni úspěšní žadatelé mohou získat až 200 tisíc korun. Zájemci se mohou přihlásit se svým projektem do 21. června 2019 na www.t-mobile.cz/pomahame.

Žijeme v postfaktické době, kdy se na nás valí obrovské množství informací. Díky sociálním sítím se masivně šíří obsahy dezinformačních webů, starší generace je bombardována e-maily obsahujícími poplašné zprávy a hoaxy. Dezinformace, úmyslně lživé fake news nebo poplašné hoaxy se tak šíří mnohem jednodušeji. Mnoho lidí už nedokáže odlišit, které zprávy a informace, jež se na ně z mobilu, e-mailové schránky nebo internetového prohlížeče valí, jsou pravdivé, a které lživé. Z průzkumu výzkumné agentury STEM/MARK pro Českou televizi z roku 2018 zabývajícího se mediální gramotností v Česku vyplynulo, že 25 procent české populace se vyznačuje nízkou mediální gramotností, přičemž nejohroženější skupinou podléhající mediálním dezinformacím jsou senioři a lidé s nižším vzděláním.

T-Mobile řešení tohoto problému považuje za velmi důležité, a proto se se svou aktuální grantovou výzvou rozhodl podpořit projekty, které lidem pomohou rozvíjet kritické myšlení ve vztahu k médiím, usnadní jim orientaci v množství zpráv a vyhodnocování a využívání informací. „Množství informací, s nimiž se musíme vypořádat, neustále narůstá, naše schopnosti je kriticky zhodnotit však bohužel nikoli. To nás letos vedlo k rozhodnutí vypsat grantovou výzvu na téma informační a mediální gramotnosti. Chceme podpořit rozvoj aktivit v oblasti boje s fake news i vzdělávání či osvětu v dané oblasti. Jako nejohroženější skupiny vnímáme děti, seniory a sociálně znevýhodněné,“ dodala Eva Karasová, manažerka společenské odpovědnosti T-Mobile.

Maximální možná výše finanční podpory přidělená jednomu projektu je 200 tisíc korun. Celkově bude všem úspěšným žadatelům v rámci grantového programu T-Mobile Pomáháme rozdělena částka dva miliony korun. Uchazeči se mohou do grantové výzvy přihlašovat od 15. května do 21. června 2019. Oznámení o udělení grantů proběhne 4. září 2019 a grantisté budou mít rok na realizaci svých projektů. Od roku 2005 T-Mobile prostřednictvím grantových výzev podpořil již více než 1 000 žádostí částkou téměř 68 milionů korun.

Kromě grantové výzvy se tématu informační a mediální gramotnosti bude věnovat i diskusní večer „Důvěřuj, ale prověřuj“, který se uskuteční 13. června 2019 v co-workingovém centru Opero v Praze. O své názory a příklady z praxe se podějí například ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka nebo ředitel a zakladatel vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni Karel Strachota.

Další článek: OnePlus 7 Pro se chlubí nejlepším displejem a třetím nejlepším foťákem. Přední kameru vysouvá jako periskop

Samsung překvapil. Galaxy A80 má unikátní konstrukci, otočný foťák a selfie bez kompromisů

** Nejzajímavější novinka z Milána má několik „poprvé“ ** Třeba New Infinity displej jsme očekávali až u Notu 10 ** Lákadlem je výsuvný a otočný foťák. Těšte se na špičkové selfie!

Martin Chroust | 16

RECENZE: Xiaomi Amazfit Verge — parádu nenadělají, zato funkcemi nadchnou

Milan Měchura | 18

RECENZE: Redmi 7 — když dáte Xiaomi vale, ale to dobré z něj si necháte