ESET rozšiřuje ochranu svých uživatelů proti podvodným e-shopům, spolupracuje na ní s ČOI

Bezpečnostní společnost ESET oznámila spolupráci s Českou obchodní inspekcí (ČOI). Využitím jejích dat, které jsou pravidelně integrovány do databáze bezpečnostních produktů ESET, upozorňuje uživatele na potenciálně rizikové webové stránky. Chráněni jsou uživatelé všech operačních systémů, pro které ESET vyvíjí bezpečnostní produkty, tedy Windows, macOS, Android, Linux a virtuální platformy.

V ESETu usilujeme o komplexní ochranu uživatelů na internetu proti co největšímu počtu i typů hrozeb. Možnost využít data od ČOI jsme proto uvítali a v rekordně krátkém čase je integrovali do našich bezpečnostních produktů,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET. „Již od konce února jsou uživatelé našich produktů při příchodu na tyto stránky upozorněni, že se jedná o nedůvěryhodné weby a měli by proto být ostražití.  Tento testovací provoz proběhl úspěšně, a proto jsme rádi, že můžeme tuto spolupráci oznámit veřejně,“ dodává Dvořák.

Nákupy na internetu dlouhodobě rostou, ale spolu s tím se zvyšují i rizika pro nakupující. V prosinci jsme ve spolupráci se společností Seznam.cz realizovali průzkum, ze kterého vyplynul nárůst zákazníků z České republiky, kteří byli při platbě okradeni. Spolupráce s ČOI je pro nás jednou z cest, jak zvýšit ochranu našich uživatelů,“ říká Jaroslav Fabián, marketingový ředitel české pobočky společnosti ESET. „Jedná se o příklad jednoduchého a rychle realizovatelného nápadu ve formě využití lokálních dat pro ochranu spotřebitelů v České republice. Můžeme tak pomoci mnoha lidem, kteří by se jinak stali oběťmi útočníků na českých doménách,“ uzavírá Fabián.

ČOI v nedávné době zaznamenala trend nárůstu e-shopů, které vznikají na exspirovaných doménách s českou koncovkou. Internetové obchody, které nejčastěji nabízí obuv, oblečení či kosmetiku, spojuje nedohledatelný majitel a řada přestupků proti českým právním předpisům. Jedním z typických znaků těchto e-shopů je například absence kontaktních údajů na provozovatele webu, které nahrazuje pouze odpovědní webový formulář. Více informací naleznete v samostatné tiskové zprávě ČOI.

Další článek: Cubot chystá novou řadu „sportovních“ telefonů. Podívejte se na první fotografie

Vybrali jsme 11 smartphonů s nejvýhodnějším poměrem ceny a výkonu

** Hledáme smartphone, který nestojí jmění, ale přitom je kvalitní ** Podle hlediska ceny a výkonu jsme vybrali 11 nejvýhodnějších modelů ** Připravte si šest až čtrnáct tisíc korun

RECENZE: Xiaomi Redmi Note 5 je téměř bez chyby a má skvělou cenu

** Kvalitně zpracovaný telefon, na kterém se obtížně hledají chyby ** NFC je zejména v ČR klíčovým parametrem, který zde bohužel chybí ** Povedený mix funkcí si může držet přijatelnou cenovku

Máme eSIM v hodinkách. Podívejte se, jak probíhala instalace

** Konec teorie, často skloňovaná eSIM se v ČR konečně dostává do praxe ** eSIM jsme si poprvé vyzkoušeli u LTE verze hodinek Samsung Galaxy Watch (46mm) ** Jak eSIM vypadá, a jak probíhá její samotná „instalace“?

Martin Chroust | 45

RECENZE: Huawei Mate 20 Pro — génius s hromadou technologií, které si zamilujete

** Huawei vyrobilo nejinovativnější smartphone současnosti ** Obsahuje čtečku v displeji a podporuje zcela nový typ paměťovek ** Prvotřídní displej, foťák Leica a dlouhá výdrž jsou největší přednosti

RECENZE: Huawei P20 Lite — odlehčená verze letošní špičky láká vzhledem i cenou