Neslyšící a nedoslýchaví klienti si mohou snadno zavolat s operátory T-Mobile. Infolinka s přepisem řeči funguje u operátora již pět měsíců

T-Mobile jako první z mobilních operátorů spustil v září 2018 infolinku pro neslyšící a nedoslýchavé osoby. Služba umožňuje klientům sledovat přepsanou komunikaci operátora v reálném čase přímo z webové stránky T-Mobile. Nedoslýchaví, či ohluchlý klient má tak vždy jistotu, že stoprocentně rozuměl tomu, co operátor říká. Od spuštění již službu využilo více než 260 klientů.

Doslovný přepis řeči volaného v reálném čase

Podle České unie neslyšících žije v Česku přibližně 15 tisíc neslyšících. Dalších zhruba 100 tisíc lidí jsou osoby těžce nedoslýchavé nebo ohluchlé. Díky doslovnému přepisu řeči volaného, který probíhá v reálném čase, mohou tito lidé plnohodnotně telefonovat, a mají tak přístup ke všem potřebným informacím. Služba je vhodná pro osoby, které samy mluví, ale potřebují zprostředkovat řeč druhé strany hovoru v písemné podobě. Využívat ji mohou také cizinci s částečnou znalostí češtiny. Služby online simultánního přepisu mluvené řeči zajišťuje profesionální tým sesterských sociálních podniků Transkript online a TextCom, které na pozicích přepisovatelů zaměstnávají převážně nevidomé rychlopísaře.

České unie neslyšících poskytuje přepis mluvené řeči lidem s postižením sluchu jako terénní sociální službu v rámci celé České republiky. Simultánní přepis začala nabízet jako první v Česku a je dosud největším poskytovatelem prezenční formy této služby. Možnost kontaktovat zákaznickou linku s podporou doslovného přepisu řeči operátora hodnotí velmi pozitivně její předseda Martin Novák: „Velmi vítáme rozšíření přepisů na místě o možnost online zajištění. Našim klientům to nesmírně usnadňuje život. Jde o inspirativní příklad cenné partnerské spolupráce mezi unií, dvěma komerčními sociálními podniky - Transkript online a TextCom - a operátorem. Společně tak boříme bariéry a našim klientům, osobám s těžkým postižením sluchu, umožňujeme přístup ke stejným produktům a službám, jako mají slyšící lidé.“

Jak komunikace s operátorem funguje

Služba funguje velmi jednoduše. Klient na webových stránkách T-Mobile v sekci kontakty najde odkaz „Infolinka pro neslyšící“, kde vyplní své telefonní číslo a potvrdí tlačítko „Zavolejte mi“. V tu chvíli se na webu otevře okno pro přepis a systém klientovi automaticky ihned volá. Ten už jen vyčká na písemný pokyn přepisovatele, že může začít mluvit. Tato instrukce se objeví v okně pro přepis, kde také klient po celou dobu hovoru sleduje simultánně přepisovanou řeč operátora infolinky. Od okamžiku, kdy klient začne mluvit, probíhá telefonický hovor standardně.

V osobní komunikaci pomůže aplikace eScribeDroid

Pro osobní telefonickou komunikaci mohou klienti využít mobilní aplikaci eScribeDroid, která je volně dostupná na Google Play. Kromě přepisu řeči při telefonování nabízí další bezplatné služby:

• Přepis při komunikaci tváří v tvář, kdy klient potřebuje mít stoprocentní jistotu, že „zachytil“ skutečně vše, co druhý řekl (např. na úřadě, s lékařem, s pracovníkem zákaznického centra telefonního operátora apod.). Služba je dostupná každý pracovní den od 9:00 do 18:00 hodin.
  • Hromadný přepis – simultánně přepisovaná řeč se promítá pro současné sledování více osobami na nejrůznějších akcích.
  • Přepis pomocí automatického rozpoznávače řeči – při ideálních poslechových podmínkách (tiché prostředí, dobrá výslovnost mluvčího) je kvalita strojového rozpoznávače velmi vysoká. Klienti ho využívají při neformálních rozhovorech s blízkými, kdy jde primárně o téma rozhovoru, a menší nepřesnosti v přepisu nejsou podstatné. Přepis jim poskytuje pocit soukromí při sdělování osobních záležitostí. Služba je dostupný nonstop.
Další článek: Samsung v Indii uvedl Galaxy A10, do Evropy půjde až chystaný Galaxy A40

RECENZE: Redmi Note 7 je skvělá volba s jedinou chybičkou

** Ani Note 7 nezlomil kletbu chybějícího NFC ** Drobná vylepšení mezi generacemi přibližují Redmi Note dokonalosti ** 48 MPx nemusí automaticky znamenat marketingový výkřik do tmy

Amazfit BIP: Vyzkoušeli jsme nejlevnější chytré hodinky od Xiaomi

Odlehčená verze prvních hodinek Xiaomi Huami Amazfit Xiaomi Huami Amazfit Bip míří do ČR za cenu 2 500 Kč Mají vestavěnou GPS a slibují výdrž až 45 dní

Petr Březina | 140

RECENZE: Huawei P Smart (2019) — lákavá skořápka s překvapením uvnitř

** Huawei P Smart (2019) nabízí 6,21palcový FullHD+ IPS displej ** Baterie s kapacitou 3 400 mAh by měla zaručit dobrou výdrž ** Duální fotoaparát disponuje 13Mpx a 2Mpx (hloubkovým) snímači

Milan Měchura | 9

RECENZE: Xiaomi Mi 9 SE – odlehčená špička s ještě zajímavější cenovkou

** Kompromisy ve výbavě nejsou omezující ** Čtečka v displeji překvapí rychlostí i minimem chybných čtení ** Telefonu chybí nějaká specialita, kterou by se dokázal blýsknout

RECENZE: Samsung Galaxy A40. Seznam má svůj první smartphone. Co to vlastně znamená?

** Samsung v ČR prodává hned dvě varianty smartphonu Galaxy A40 ** Jedna z nich je i speciální Seznam.cz Edition ** Rozdíly jsou u obou variant pouze v aplikační výbavě, recenze tedy, až na malé drobnosti, platí pro obě varianty

Martin Chroust | 32

VYZKOUŠENO: Samsung Galaxy Watch Active — fitness hodinky pro útlá zápěstí

** Otestovali jsme chytré hodinky Galaxy Watch Active od Samsungu ** Dlouholeté uživatele nositelností řady Gear překvapí chybějící otočná luneta a malý displej ** Malý model hodinek sedne spíše na tenčí ženská zápěstí, na mužských rukou budou vypadat doslova titěrně

Martin Chroust | 14

RECENZE: Samsung Galaxy A50 — střední třída s minimem kompromisů

** Samsung se letos zaměřil na střední třídu, a my jsme otestovali další výsledek jeho snažení ** Galaxy A50 vás naláká na skvělý displej, velkou baterii a trojitý fotoaparát ** Plastová konstrukce nevadí, vůbec poprvé jsme si Samsungů vyzkoušeli optickou čtečku otisků prstů.

Martin Chroust | 10