O2 jako první zřídilo terabitovou kapacitu do peeringového uzlu NIX.CZ

Objem dat přenesených v mobilní i fixní síti každý rok výrazně roste – je to především díky tomu, že zákazníci stále více sledují IPTV a videa v HD rozlišení. “O2 plánovalo posílení peeringových konektivit k době kapacitních špiček, které jsme letos očekávali při hokejovém a fotbalovém šampionátu a hrách v Tokiu. Realita ovlivněná epidemií je bohužel jiná, vzhledem ke kontinuálnímu nárůstu provozu jsme se však rozhodli plánovaný upgrade peeringů v NIX.CZ uskutečnit. Kapacity jsme navýšili ze stávajících 2 x 300 Gbit/s na 2 x 500 Gbit/s. To nám dává při zachování plné redundance možnost růstu i do budoucna. O2 se tak stalo první společností, která provozuje přípojky o celkové kapacitě 1 Tbit/s,“ popisuje Tomáš Křešťák, ředitel pro fixní produkty v O2.

Většina provozu ze sítí O2 směřuje do ostatních sítí v České republice, které své kapacity rovněž posilují. „Po dobu mimořádných opatření narostly kapacity připojených sítí do NIX.CZ o více než 1,1 Tbit/s. Zvýšené datové toky, které zaznamenáváme po dobu nouzového stavu, nepředstavují pro naši infrastrukturu významnou zátěž. Na zvýšený objem přenášených dat jsme dostatečně připraveni,“ říká Adam Golecký, ředitel neutrálního českého peeringového uzlu NIX.CZ, a dodává: Špičky síťového provozu tvoří videoobsah, především ten sportovní, a aktivity na sociálních sítích. K tomu se v posledních týdnech přidaly práce z domova a výuka přes internet, které také mají na zvýšený provoz vliv. Od začátku koronavirové krize evidujeme o 25 procent vyšší nárůst oproti běžnému stavu před karanténou.

O2 v současné době disponuje privátními peeringy s kapacitou stovek Gbit/s a s připojením 1Tbit/s do NIX.CZ, což znamená, že je připraveno odbavit nové datové špičky. Tyto kapacity, navíc plně zálohované, jsou důležité i z pohledu bezpečnosti. NIX.CZ stojí za jedinečným bezpečnostním projektem Fenix, do něhož je zapojena řada významných poskytovatelů internetového připojeni i obsahu. Tato spolupráce zvyšuje bezpečnost celého internetového odvětví. „Investice do zvýšení kapacit, redundance, ale i bezpečnostních opatření jsou důležité nejen při zajištění provozu v krizových momentech nebo v případě neočekávaných špiček provozu,“ uzavírá Tomáš Křešťák.

Další článek: LG pustilo do světa další detaily o modelu Velvet. Na trh přijde ve čtyřech barvách

Vybrali jsme 15 nejlepších chytrých hodinek a náramků. Začínají na 890 Kč

** Nositelnosti jsou specifická kategorie, vybírají se jinak než mobily. ** Co model, to charakter, unikátní mix vlastností, parametrů a funkcí. ** Začneme jednoduchým náramkem, skončíme našlapanými Apple Watch.

Filip Kůžel | 107

Samsung Pay (neoficiálně) v ČR! Poradíme, jak můžete hodinkami Galaxy platit i vy

** Oficiální podpora Samsung Pay v Česku je zatím nedohlednu ** Ukážeme vám postup, které vám umožní již nyní platit hodinkami od Samsungu bezkontaktně i v ČR! ** Budete muset sáhnout po kartě Curve a upravit software hodinek

Martin Chroust | 121