Od diplomky k úspěšné české firmě. BlindShell míří na americký trh

Když Petr Svobodník, student pražského ČVUT, v roce 2013 odevzdával svou diplomku na téma mobilní aplikace pro nevidomé, asi jen málokdo tušil, že se z ní za pár let stane úspěšný podnikatelský projekt, který dnes pomáhá tisícům lidí po celém světě. Firma BlindShell, která nabízí telefony pro nevidomé seniory, má dnes pět spolumajitelů a své produkty prodává ve Francii, Německu, Itálii nebo Velké Británii. Neomezuje se ale jen na hranice Evropy, úspěch má i v Austrálii nebo na Novém Zélandě a letos se chystá vstoupit na americký trh.

První tři roky firmu řídili tři kamarádi z jedné kanceláře. Nikdy jim nechybělo a dosud stále nechybí nadšení pro produkt, business a týmovost. Vedení firmy převzal v roce 2017 Jan Šimík. Se svým desetičlenným týmem se stará o technologický vývoj produktů, obchod, marketing i business development.

Za poslední tři roky BlindShell zaznamenal významný nárůst prodejů i obratu. Mezi lety 2016 a 2017 vzrostl počet prodaných kusů o 108 %, o rok později o 169 %, v první polovině letošního roku byl meziroční nárůst dokonce 295 %. Podobné hodnoty jsou vidět i v případě obratu, který mezi lety 2016 a 2017 vzrostl o 140 %, o rok později o 157 % a za první půlrok roku 2019 o 284 %. Nejvíce se produktům daří v sousedním Německu nebo Francii.

Telefon pro nevidomé seniory

BlindShell nabízí dva typy telefonů. BlindShell Classic, vlajková loď firmy, je mobilní telefon s velice jednoduchým ovládáním. Díky jasně definovaným hmatatelným tlačítkům a hlasovému asistentovi splňuje telefon veškeré potřeby zrakově postižených. Přístroj připomíná tlačítkové retro-klasiky, po kterých bývá mezi slabozrakými velká poptávka. Uvnitř se však skrývá mnohem chytřejší společník s užitečnými aplikacemi.

• Hlasové ovládání a diktování textu. Telefon disponuje do detailu propracovaným hlasovým ovládáním, navíc má všechny funkce doplněny o zvukovou stopu, která jeho užívání ještě více zjednoduší.  Telefon tak dokáže nejen splnit hlasové příkazy uživatele, ale také tlumočit veškerou svou aktivitu, od samotného zapnutí telefonu přes pohyb v menu až po určení lokace.
  • Označování objektů. Pokud má uživatel problém s rozpoznáváním podobně vypadajících předmětů, s pomocí funkce označování objektů odpadá. Pasta na zuby, nebo krém na ruce? Plechovka s kompotem, nebo s hráškem? Na předměty stačí nalepit speciální samolepku s QR kódem, telefon posléze naučit její význam a příště už s jistotou uživatel rozpozná, co drží v ruce.
  • Rozpoznávání barev. BlindShell sice nezvládne široké škály barev, jako je lososová nebo okrová, s těmi základními ale snadno pomůže.
  • SOS tlačítko je součástí mnoha telefonů pro seniory a nechybí ani u BlindShellu. V případě potřeby stačí zmáčknout a telefon automaticky vytočí předem nastavený nouzový kontakt.
  • Rychlá volba pod jednotlivými tlačítky bývá jedním ze zásadních požadavků nevidomých a slabozrakých na mobilní telefon. Zprávy pod jedničkou, kontakty pod dvojkou? Nastavit lze vše dle vlastního uvážení.
  • Rychlé zjištění času a zmeškaných událostí. Není nutné telefon odemykat, stačí stisknout jedno tlačítko.
  • Možnost nastavení barevných profilů. S různou zrakovou vadou uživateli vyhovuje jiný barevný profil. V BlindShellu lze profil libovolně nastavit.

Kromě těchto funkcí nechybí ani aplikace, které běžně najdete v chytrých telefonech, jako je e-mail, čtečka knih, předpověď počasí, internetová rádia nebo hudební přehrávač. Nechybí možnost připojení se k Wi-Fi a Bluetooth. Telefon samozřejmě disponuje i zcela standardními funkcemi jako volání, posílání SMS zpráv, budík nebo kalendář.

Telefon BlindShell Classic spojuje výhody pro zrakově postižené uživatele s kvalitním softwarem s operačním systémem Android. Svým uživatelům nabízí doživotní aktualizaci a perfektní podporu.

Pro technologické nadšence nabízí BlindShell i alternativu BlindShell 2 Baroque, dotykový telefon pro nevidomé, který nabízí nejjednodušší způsob ovládání pomocí čtyř gest.

Další článek: Sony chystá nový mainstreamový fotočip. IMX686 dorazí do smartphonů příští rok

Témata článku: