Prohlédli jsme si ohebné koncepty TCL. Vysouvací displej s motorky může být hit

Společnost TCL začala v Evropě prodávat smartphony teprve loni a už v letošním roce se může stát jedním z největších mobilních inovátorů. Nové koncepty a patenty se týkají současného největšího trendu – flexibilních displejů. Displejová divize TCL-CSOT jakožto primární dodavatel panelů pro smartphony této čínské značky, chce přijít s dalším novým řešením, ale uvést ho hodlá až po důkladném otestování.

Výrobce ukázal některé ze svých konceptů na setkání s novináři. Celkem má rozpracovány více než tři desítky projektů. To ale neznamená, že se všechny dočkají přetavení v komerční produkt. Do prodeje půjdou jen ta řešení, která přinesou nejlepší uživatelskou zkušenost, zároveň budou spolehlivá a jejich výroba bude dávat ekonomický smysl. Firma dala už loni jasně najevo, že v oblasti flexibilních smartphonů nepotřebuje být za každou cenu první.

Skládací 7" tablet

V tuto chvíli mají relativně blízko finálnímu řešení tři koncepty. První z nich se principem otevírání i práce se zařízením podobá konkurenčnímu Samsungu Galaxy Fold, je ale o něco kompaktnější. V rozevřeném stavu nahrazuje zhruba sedmipalcový tablet, použitý AMOLED panel má 2K rozlišení. Po složení jde o malé kapesní zařízení, zhruba o velikosti pánské peněženky. TCL je pyšné zejména na to, že v zavřeném stavu není na rozdíl od Samsungu mezi oběma flipy žádná mezera. Pro práci ale bude třeba zařízení vždy rozevřít, protože neobsahuje žádný vnější displej.

Dvakrát skládací 10" tablet

Dalším zařízením v pokročilé fázi rozpracovanosti je nadvakrát skládaný tablet připomínající leporelo. Funkční prototyp využívá dvě patentované technologie ohybu displeje TCL – Dragon Hinge (vnější sklad) a Butterfly Hinge (vnitřní sklad). V základním stavu narovnaný desetipalcový tablet se dá zohnout ve dvou kloubech a složí se „cik cak“ na tři zhruba stejně velké vrstvy, každou s obrazovkou o úhlopříčce 6,7 palce. Tloušťka složeného zařízení ovšem logicky naroste na trojnásobek.

Smartphone s rolovacím displejem

Velkým hitem, který dosud žádný jiný výrobce mobilů nemá, by se mohl stát smartphone s bočně výsuvným displejem. Ten je v základním stavu schovaný za okraj zařízení a složený za zády zařízení. Výhodou takového řešení je, že nijak zásadně nezvyšuje tloušťku zařízení (TCL kalkuluje s tloušťkou 9 mm), nevýhodou naopak namáhání flexibilního panelu po celé jeho délce, nikoli pouze stacionárně v jednom místě skladu. Vysouvání fólie jsme si mohli vyzkoušet na maketě a nebylo zrovna snadné. Výrobce proto počítá s integrováním pomocných motorků, který vyrolování a zasunutí displeje obstará po stisku tlačítka. Úhlopříčka AMOLED panelu se po vysunutí prodlouží ze 6,7 na 7,8 palce.

Klepněte pro větší obrázek

TCL má tedy rozhodně na čem pracovat a do finiše se zřejmě zatím ještě neblíží, protože u žádného z prezentovaných zařízení ještě nepotvrdila finální dostupnost ani cenu. Ta by podle filozofie značky ale rozhodně neměla být astronomická. První dopracované ohebné zařízení TCL bychom podle našich odhadů mohli vidět letos na podzim, další výrobce přidá nejspíš až v příštím roce.

Diskuze (13) Další článek: Rozborka Galaxy S20 Ultra. Podívejte se na krásné detaily 108MPx a 10× zoom foťáků

Témata článku: TCL, , , , , , Motorek, Hit, Pro +, CSOT, Integrování, Displej, Evropa, Zařízení, Rollable, ? Displej, Mat Xs, Panel, Koncept, Tloušťka