Průzkum: Mladé firmy sází na umělou inteligenci, virtuální i rozšířenou realitu a kryptoměny

Nejmladší firmy na českém trhu, takzvané startupy, sázejí hlavně na technologie. V roce 2017 se nejčastěji zaměřovaly především na umělou inteligenci, virtuální i rozšířenou realitu, big data, kryptoměny a blockchain. S tím souvisí také to, že hledají především technicky zaměřené zaměstnance. Téměř polovina (49 %) nově vypsaných pracovních míst těchto firem, je zaměřena na programátory. Jen 11 % lidí, které startupy na nové pozice hledají, je zaměřeno na marketing, 7 % na manažerské posty, 6 % na obchodníky a 5 % na administrativu. Vyplývá to ze Startup reportu 2017 portálu StartupJobs.cz, který mladým firmám pomáhá zaměstnance hledat.

Zájemců o práci je naopak nejvíc z marketingu (přes 28 %), téměř pětina uchazečů (18,2 %) o práci má také zájem o manažerské pozice, 17 % lidí by se rádo uplatnilo v administrativě. A jen malá část zájemců o práci aktivně vyhledává nabídky spojené s programováním a technicky zaměřenou prací. Programátorů v JavaScript je ze všech uchazečů jen 9,3 % a PHP programátorů jen 7,5 %.

Mezi klienty StarupJobs.cz patří nejúspěšnější a nejrychleji rostoucí startupy s českými kořeny, například Kiwi.com, Glami, Spendee, Bonami a řada dalších. Celkem portál StartupJobscz od roku 2012 pomohl najít práci více než 7 000 lidem, z toho 2 500 v roce 2017. Celkem 3847 nabídek na portálu si uživatelé loni zobrazili více než šestmilionkrát.

Klepněte pro větší obrázek

Rok 2017 byl pro StartupJobs.cz rekordní, a to hlavně pohledem na přivedené zájemce. I přes klesající nezaměstnanost a obecně diskutovaný nedostatek pracovních sil je velmi příjemné vidět, že zájem o práci ve startupech naopak roste o desítky procent a do startupů se dostává stále více kvalitních lidí, což akceleruje jejich růst. Na trhu lze poznat, že lidé stále častěji hledají práci podle toho, aby jim dávala smysl, bavila je a mohli se ztotožnit s vizí firmy. Na současném trhu s velkou poptávkou po prakticky jakýchkoliv pracovnících, se lidé nebojí jít sbírat zkušenosti do startupů, protože i v případě neúspěchu mohou snadno najít jinou práci. Tento trend očekáváme i v roce 2018 a těšíme se, jak noví schopní lidé posunou české startupy zase o kus dále,“ říká Filip Mikschik, zakladatel StartupJobs.

Klepněte pro větší obrázek

Přes polovinu mladých firem hledá zaměstnance na plný úvazek, ale meziročně roste také zájem o zaměstnance externí či zaměstnance pracující vzdáleně. Většina nabídek práce ve startupech se zaměřuje na Prahu a Brno, které dohromady tvoří zhruba 80 % všech nabídek. Dalším nejvýznamnějším městem z pohledu nabídek práce je Ostrava (2,5 %), část pozic je možné vykonávat z celé republiky (3 %) a zbylé pozice jsou rozloženy mezi řadu dalších lokalit po celé zemi.

Celý Startup report za rok 2017 je včetně řady detailních grafů ke stažení zde.

Další článek: Samsung ukázal možnosti Linuxu, který si spustíte přímo v prostředí DeX

RECENZE: Xiaomi Mi Mix 3 — bezrámečkový slider je závanem budoucnosti i nostalgie

** Xiaomi Mi Mix 3 je slider, který se téměř zbavil rámečků ** Výsuvná část ukrývá duální selfie kamerku a blesk ** Telefon rovněž nabídne špičkovou výbavu a fotoaparát

Martin Miksa | 11

RECENZE: Samsung Galaxy A7 (2018) — Tři oči vidí víc

** Samsung se poprvé pouští do světa trojitých fotoaparátů, u následného modelu však přidá ještě jednu čočku ** Jeho prvotina spadá do střední třídy, takže budete muset udělat několik kompromisů ** Tři čočky pomůžou s focením budov a s věrohodnějším rozmazáním portrétových snímků

Martin Chroust | 43

RECENZE: Huawei Nova 3i — když se po hvězdě zrodí i hvězdička

** Levnější odvozenina od Huawei Nova 3 má jen málo ústupků ** Zařadila se však do plného rybníka konkurence, včetně té vlastní ** Doufejme, že jí to nesrazí vaz, jedná se o povedený smartphone

Jakub Vrbacký | 31

Ani Samsung, ani Huawei. První skládací telefon na světě představila bezejmenná čínská firma

** Rok 2019 má být rokem skládacích hybridů, Nová éra však načala trochu s předstihem ** Royole FlexPai je první skládací hybrid na světě, ale počítejte hned s několika kompromisy ** Tím hlavním je velká tloušťka zařízení při jeho složení...

Martin Chroust | 33

RECENZE: Nokia 7.1 — bestseller ztenčuje rámečky a sází na HDR obraz

** Nokia 7.1 je povedená stylovka vyšší střední třídy ** Znovu láká na čistý systém zapojený do programu Android One ** Lákavou funkcí může být i podpora HDR10 u videa.

Martin Miksa | 23