Průzkum: Mladé firmy sází na umělou inteligenci, virtuální i rozšířenou realitu a kryptoměny

Nejmladší firmy na českém trhu, takzvané startupy, sázejí hlavně na technologie. V roce 2017 se nejčastěji zaměřovaly především na umělou inteligenci, virtuální i rozšířenou realitu, big data, kryptoměny a blockchain. S tím souvisí také to, že hledají především technicky zaměřené zaměstnance. Téměř polovina (49 %) nově vypsaných pracovních míst těchto firem, je zaměřena na programátory. Jen 11 % lidí, které startupy na nové pozice hledají, je zaměřeno na marketing, 7 % na manažerské posty, 6 % na obchodníky a 5 % na administrativu. Vyplývá to ze Startup reportu 2017 portálu StartupJobs.cz, který mladým firmám pomáhá zaměstnance hledat.

Zájemců o práci je naopak nejvíc z marketingu (přes 28 %), téměř pětina uchazečů (18,2 %) o práci má také zájem o manažerské pozice, 17 % lidí by se rádo uplatnilo v administrativě. A jen malá část zájemců o práci aktivně vyhledává nabídky spojené s programováním a technicky zaměřenou prací. Programátorů v JavaScript je ze všech uchazečů jen 9,3 % a PHP programátorů jen 7,5 %.

Mezi klienty StarupJobs.cz patří nejúspěšnější a nejrychleji rostoucí startupy s českými kořeny, například Kiwi.com, Glami, Spendee, Bonami a řada dalších. Celkem portál StartupJobscz od roku 2012 pomohl najít práci více než 7 000 lidem, z toho 2 500 v roce 2017. Celkem 3847 nabídek na portálu si uživatelé loni zobrazili více než šestmilionkrát.

Klepněte pro větší obrázek

Rok 2017 byl pro StartupJobs.cz rekordní, a to hlavně pohledem na přivedené zájemce. I přes klesající nezaměstnanost a obecně diskutovaný nedostatek pracovních sil je velmi příjemné vidět, že zájem o práci ve startupech naopak roste o desítky procent a do startupů se dostává stále více kvalitních lidí, což akceleruje jejich růst. Na trhu lze poznat, že lidé stále častěji hledají práci podle toho, aby jim dávala smysl, bavila je a mohli se ztotožnit s vizí firmy. Na současném trhu s velkou poptávkou po prakticky jakýchkoliv pracovnících, se lidé nebojí jít sbírat zkušenosti do startupů, protože i v případě neúspěchu mohou snadno najít jinou práci. Tento trend očekáváme i v roce 2018 a těšíme se, jak noví schopní lidé posunou české startupy zase o kus dále,“ říká Filip Mikschik, zakladatel StartupJobs.

Klepněte pro větší obrázek

Přes polovinu mladých firem hledá zaměstnance na plný úvazek, ale meziročně roste také zájem o zaměstnance externí či zaměstnance pracující vzdáleně. Většina nabídek práce ve startupech se zaměřuje na Prahu a Brno, které dohromady tvoří zhruba 80 % všech nabídek. Dalším nejvýznamnějším městem z pohledu nabídek práce je Ostrava (2,5 %), část pozic je možné vykonávat z celé republiky (3 %) a zbylé pozice jsou rozloženy mezi řadu dalších lokalit po celé zemi.

Celý Startup report za rok 2017 je včetně řady detailních grafů ke stažení zde.

Další článek: Samsung ukázal možnosti Linuxu, který si spustíte přímo v prostředí DeX

RECENZE: Nokia 7 Plus — takhle se zadělává na bestseller

** Nokia 7 Plus je smartphone vyšší třídy s rozumnou cenovkou. ** Lákadlem je čistý Android, skvělá výdrž i fotoaparát Zeiss ** Bonusem je dostatek výkonu i paměti

Martin Miksa | 61

RECENZE: Xiaomi Redmi Note 5 je téměř bez chyby a má skvělou cenu

** Kvalitně zpracovaný telefon, na kterém se obtížně hledají chyby ** NFC je zejména v ČR klíčovým parametrem, který zde bohužel chybí ** Povedený mix funkcí si může držet přijatelnou cenovku

RECENZE: Asus Zenfone 5Z — velký stylař posouvá hranice

** Zenfone 5Z je jako pětka, jenom se špičkovou výbavou ** Potěší vysokým výkonem, očištěným systémem, ale i stereo repráčky ** S cenou se naštěstí drží při zemi.

Martin Miksa | 26

Samsung Galaxy Watch: Chytré hodinky tikají a odbíjejí. Těšte se na eSIM!

** Samsung v New Yorku představil i novou generaci hodinek Galaxy Watch ve dvou velikostech a třech barvách** Hodinky mohou tikat a odbíjet jako běžné analogové hodinky ** Připojíte je k Androidu i iOS, my se těšíme zejména na model s eSIM

Martin Chroust | 23