Průzkum: Mladé firmy sází na umělou inteligenci, virtuální i rozšířenou realitu a kryptoměny

Nejmladší firmy na českém trhu, takzvané startupy, sázejí hlavně na technologie. V roce 2017 se nejčastěji zaměřovaly především na umělou inteligenci, virtuální i rozšířenou realitu, big data, kryptoměny a blockchain. S tím souvisí také to, že hledají především technicky zaměřené zaměstnance. Téměř polovina (49 %) nově vypsaných pracovních míst těchto firem, je zaměřena na programátory. Jen 11 % lidí, které startupy na nové pozice hledají, je zaměřeno na marketing, 7 % na manažerské posty, 6 % na obchodníky a 5 % na administrativu. Vyplývá to ze Startup reportu 2017 portálu StartupJobs.cz, který mladým firmám pomáhá zaměstnance hledat.

Zájemců o práci je naopak nejvíc z marketingu (přes 28 %), téměř pětina uchazečů (18,2 %) o práci má také zájem o manažerské pozice, 17 % lidí by se rádo uplatnilo v administrativě. A jen malá část zájemců o práci aktivně vyhledává nabídky spojené s programováním a technicky zaměřenou prací. Programátorů v JavaScript je ze všech uchazečů jen 9,3 % a PHP programátorů jen 7,5 %.

Mezi klienty StarupJobs.cz patří nejúspěšnější a nejrychleji rostoucí startupy s českými kořeny, například Kiwi.com, Glami, Spendee, Bonami a řada dalších. Celkem portál StartupJobscz od roku 2012 pomohl najít práci více než 7 000 lidem, z toho 2 500 v roce 2017. Celkem 3847 nabídek na portálu si uživatelé loni zobrazili více než šestmilionkrát.

Klepněte pro větší obrázek

Rok 2017 byl pro StartupJobs.cz rekordní, a to hlavně pohledem na přivedené zájemce. I přes klesající nezaměstnanost a obecně diskutovaný nedostatek pracovních sil je velmi příjemné vidět, že zájem o práci ve startupech naopak roste o desítky procent a do startupů se dostává stále více kvalitních lidí, což akceleruje jejich růst. Na trhu lze poznat, že lidé stále častěji hledají práci podle toho, aby jim dávala smysl, bavila je a mohli se ztotožnit s vizí firmy. Na současném trhu s velkou poptávkou po prakticky jakýchkoliv pracovnících, se lidé nebojí jít sbírat zkušenosti do startupů, protože i v případě neúspěchu mohou snadno najít jinou práci. Tento trend očekáváme i v roce 2018 a těšíme se, jak noví schopní lidé posunou české startupy zase o kus dále,“ říká Filip Mikschik, zakladatel StartupJobs.

Klepněte pro větší obrázek

Přes polovinu mladých firem hledá zaměstnance na plný úvazek, ale meziročně roste také zájem o zaměstnance externí či zaměstnance pracující vzdáleně. Většina nabídek práce ve startupech se zaměřuje na Prahu a Brno, které dohromady tvoří zhruba 80 % všech nabídek. Dalším nejvýznamnějším městem z pohledu nabídek práce je Ostrava (2,5 %), část pozic je možné vykonávat z celé republiky (3 %) a zbylé pozice jsou rozloženy mezi řadu dalších lokalit po celé zemi.

Celý Startup report za rok 2017 je včetně řady detailních grafů ke stažení zde.

Další článek: Samsung ukázal možnosti Linuxu, který si spustíte přímo v prostředí DeX

RECENZE: Pocophone F1 — extrémní výkon za dostupnou cenu

** Výkonově zvládne vše, co byste po dnešním telefonu mohli chtít ** Chybějící NFC bude pro mnohé nepřekonatelnou vadou ** Drobné nedostatky se vyhnuly důležitým funkcím

RECENZE: Sony Xperia XZ3 — Japonci jsou zpátky v extralize

** Sony výrazně zmodernizovalo vlajkový model ** OLED displej patří mezi nejlepší na trhu ** Opět se zlepšil i fotoaparát

Technologický zázrak a prudká facka pro Google. Huawei Watch GT vydrží dva týdny

** Huawei nás na tiskové konferenci zahltil novinkami ** Jednou z nich jsou kruhové chytré hodinky Watch GT ** Mají GPS, vlastní systém a nabité vydrží až 2 týdny.

Filip Kůžel, Jan Láska, Martin Miksa | 38

RECENZE: Huawei P20 Lite — odlehčená verze letošní špičky láká vzhledem i cenou

** Osvědčený recept Huawei v trochu modernějším střihu ** Výřez v displeji neruší ani zdaleka, jak by se mohlo zdát ** Odemykání obličejem je návykové a překvapivě dobře funguje

RECENZE: Samsung Galaxy A7 (2018) — Tři oči vidí víc