Remobil sesbíral už přes 18 tisíc starých telefonů

Neziskový projekt s názvem Remobil sesbíral už přes 18 000 starých mobilních telefonů, které jinak končí v zásuvkách stolů. Už na 570 místech v České republice (většinou ve firmách) mohli lidé nechat v připravených krabicích své nepotřebné telefony. Remobil telefony nechá rozebrat a ekologicky zlikvidovat. Použitelné přístroje si mohou lidé nechat opravit u společnosti iLoveServis - největšího poskytovatele servisních služeb mobilních telefonů v ČR.

Přesně 18 118 mobilních telefonů už od října roku 2015 vybral neziskový projekt Remobil od lidí z České republiky. Sběr proběhl už na 570 místech po celé republice a oslovil tak přímo na 65 000 zaměstnanců českých firem, které se projektu zúčastnily. Kromě zmíněných telefonů bylo vybráno skoro 9 tun další přenosné elektroniky. Z každého telefonu, který Remobil převezme, putuje navíc 10 Kč na konto Jedličkova ústavu a škol.

Sebrané telefony v rámci projektu Remobil jsou předávány odborným firmám, které mobilní telefony rozebírají na jednotlivé komponenty a získané materiály lze opětovně využít. Tyto firmy navíc zaměstnávají osoby hendikepované nebo osoby špatně uplatnitelné na trhu práce. Tímto způsobem se tedy pro ně podařilo zajistit už téměř 3 000 hodin práce.

Z hlediska dopadu na životní prostředí je nejlepším způsobem využít mobily na náhradní díly anebo zajistit, aby se odpadem vůbec nestaly. Právě o to jde ve spolupráci projektu Remobil se společností iLoveServis, která připravila pro účastníky sběru možnost nechat si použitelný mobilní telefon ještě opravit. Jedná se zejména o rozbité displeje a další drobnosti, jejichž oprava fakticky prodlouží životnost telefonu.

Jiří Šmejkal manažer projektu Remobil říká: “V průměru se každému z nás válí doma v šuplíku 2 až 3 staré telefony. V celorepublikovém měřítku jsou to tedy miliony kusů. Projekt Remobil se tyto telefony snaží využít po všech stránkách. Počínaje získáním surovin pro opětovné zpracování až po veřejně prospěšný aspekt práce pro zdravotně handicapované lidi. Jedličkovu ústavu a školám se už díky lidem podařilo věnovat šek v hodnotě 100 000 korun a druhý se právě chystá. Stačí sesbírat posledních 1 882 telefonů.”

“Od lidí, kteří odevzdali své staré telefony do projektu Remobil nám přišlo na správku už 190 telefonů. Většina z nich by jinak skončila jako odpad, často kvůli naprosto triviální závadě. Naším zásahem jsme tak tyto telefony vrátili do oběhu.” dodává k úloze iLoveServisu ředitel společnosti Adam Pavelka.

O projektu Remobil:

Hlavním smyslem neziskového projektu Remobil je ochrana životního prostředí a zdraví člověka zajištěním efektivního systému sběru a využití mobilních telefonů po skončení životnosti. Demontáž mobilních telefonů a příslušenství je zajišťována odbornými firmami, které zaměstnávají osoby hendikepované a na pracovním trhu jinak znevýhodněné. Zakladatelem projektu je společnost Retela.

O společnosti iLoveServis

Společnost iLoveServis poskytuje svým zákazníkům servis mobilních zařízení od dubna 2014. Věnuje se opravám širokého spektra značek, jako je Apple, Samsung, SONY, HTC, Lumia, Huawei nebo LG. V současnosti má 9 hlavních poboček a přes 70 sběrných míst. S více, než 160.000 uskutečněnými opravami mobilních telefonů je tak největším poskytovatelem těchto služeb v ČR.

Další článek: Senioři terčem klamavých SMS. ČOI varuje: nic nepřebírejte a neplaťte

Huawei Mate 20 Pro nadělá konkurenci vrásky. Superphone nemá slabé místo

** Nová vlajková loď Huawei prakticky nezná kompromisy ** Přináší ohromný výkon a nezvykle mnoho inovací ** Nejzajímavější je čtečka v displeji a nový typ paměťovky

Ani Samsung, ani Huawei. První skládací telefon na světě představila bezejmenná čínská firma