Svoboda není samozřejmost. O2 připomíná tvorbu autorů, kteří před rokem 1989 nemohli svobodně publikovat.

Společnost O2 jako hrdý český operátor pokračuje v celospolečenské aktivitě Svoboda není samozřejmost, ve které vybírá důležité momenty z české historie 20. století. V posledním březnovém týdnu O2 upozorňuje na téma svobody projevu autorů, kteří během totality nemohli svobodně tvořit a vydávat své texty. Jako pocta těmto literátům byla v O2 Knihovně vytvořena speciální sekce Zakázaní autoři, kde mohou lidé najít díla Josefa Škvoreckého, Václava Havla nebo Ivana Martina Jirouse.

Na projekt upozorňuje O2 prostřednictvím několika webů, kde mohou lidé vidět reklamu s falešnou slevou do O2 Knihovny - po rozkliknutí se objeví okno s textem, že avizovaná sleva neplatí, protože autor neslevil ze svých názorů. Posléze však nejenom zákazníci O2, ale i všichni ostatní, knihu získají k přečtení zdarma, a to jako poděkování za zájem o spisovatele, kterého se totalita pokoušela umlčet. Lidé se tak svobodně dostanou k tvorbě, jejíž četba byla před pouhými 30 lety trestána.

Svobodné počtení poskytnou také některé knihobudky. Na vybraných místech v Praze tak kolemjdoucí naleznou knihy statečných českých autorů, konkrétně Audienci, Protest, Vernisáž od Václava Havla, Lvíče od Josefa Škvoreckého a Magorovy labutí písně od Ivana Martina Jirouse. Speciální černý přebal navíc čtenáře seznámí s manifestem, v němž O2 vysvětluje, proč bude vždy podporovat boj za svobodu a demokracii.

V neposlední řadě O2 do projektu zapojila i vybrané novináře a influencery. Vybralo texty významných českých novinářek a novinářů a nechalo k nim vytvořit dobový posudek. Ten sepsal a texty zcenzuroval šéfredaktor internetové politicko-kulturní revue Přítomnost David Bartoň, jenž je s mnoha autory, kteří byli v době před rokem 89 za svou tvorbu tehdejším režimem perzekuováni, intenzivně spolupracuje. V průvodním dopise pak byla novinářům tato aktivita vysvětlena a zároveň byli pozváni na odbornou diskusi do samizdatové knihovny Libri Prohibiti. Projekt podpořili také známí influenceři Johny Machette a Lukáš "LukeFry" Fritscher, kteří v uplynulém víkendu "přišli" o feed na svém Instagramu, aby tak na cenzuru upozornili.

" Právě díky lidem, kteří se přes obrovské nebezpečí v době totality nebáli říci svůj názor a bojovali za základní lidské ideje, můžeme žít ve svobodné době. Na jejich činy nesmíme nikdy zapomínat a otevřeně o nich ve společnosti diskutovat. Náš společenský projekt #SvobodaNeniSamozrejmost si proto klade za cíl dlouhodobě připomínat, jak velmi zranitelná věc je svoboda. A že rozhodně není samozřejmá," říká David Daneš, ředitel marketingové komunikace společnosti O2.

Vrcholem projektu bude veřejná diskuse na téma omezování autorské svobody a cenzury před rokem 1989, která se koná 4. dubna 2019 v pražské knihovně československé exilové a samizdatové literatury Libri Prohibiti.

Více informací o projektu najdete zde: https://svobodanenisamozrejmost.cz/zakazani-autori/.

Další článek: Apple TV+ zamíří i do Česka. Láká na exkluzivní tituly a hvězdné obsazení

RECENZE: Huawei Nova 3 — vysvitla cenově dostupná hvězda

** Nova 3 je smartphone pro mladé a náročnější uživatele ** Obsahuje špičkovou výbavu, nešetřilo se skoro nikde ** Potěší hlavně baterie s dobrou výdrží a 3,5mm jack

Nový Honor 20 a Honor 20 Pro: skvělé telefony zraněné politikou