T-Mobile: Hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2020

První čtvrtletí 2020 bylo pro nás všechny náročné kvůli koronavirové krizi. T-Mobile CZ se zaměřil na podporu koncových i firemních zákazníků svými spolehlivými službami: mimo jiné nabídl neomezená mobilní data zdarma, vylepšil televizní nabídku a pomáhal nevládním organizacím, zdravotním či sociálním institucím se zajištěním potřebného připojení k internetu.

TMCZ se navíc podařilo udržet pozitivní ekonomickou trajektorii zahájenou v loňském roce, přičemž se ukázalo, jak důležité jsou integrované a vysoce spolehlivé telekomunikační služby nejen v této náročné době. Nicméně významnější dopady nouzového stavu je možno očekávat v následujících měsících.

„Krize ukázala, do jaké míry je naše společnost závislá na vysoce kvalitních telekomunikačních službách. Jsme velmi hrdí na nasazení každého našeho zaměstnance i našich dodavatelů v podpoře zákazníků, “ říká Jose Perdomo Lorenzo, generální ředitel T-Mobile CZ a Slovak Telekom a dodává: “Navzdory významnému dopadu, jímž nov situace ovlivňuje naše podnikání, jsme v budoucnu odhodláni pokračovat v investicích v České republice, především pak do sítí a do zlepšování služeb. Naše odvětví je ve srovnání s dalšími odolnější, a my si uvědomujeme, jak důležité je v investování do budoucnosti pokračovat.“

Vedle reakce na aktuální situaci se T-Mobile snažil pokračovat v zavádění celostátní optické sítě a v březnu dosáhl měsíčního rekordu v počtu FTTH připojení. Celkem operátor v prvním čtvrtletí připojil 10 300 domácností, nejvíce pak v Praze, Mělníku, Ústí nad Labem a Šumperku.

Zákazníci

Mobilní služby: K 31. březnu 2020 využívalo mobilní služby T-Mobile téměř 6,3 milionu zákazníků, přičemž rozdělení mezi smluvními a předplacenými základnami zůstává víceméně stejné: 57 % z celkového počtu tvoří smluvní zákazníci, 42 % majitelé předplacených karet. Počet M2M SIM karet meziročně vzrostl o 14 % na 512 000 a představuje 8 % z celé zákaznické báze.

Vysokorychlostní pevné připojení: V prvním čtvrtletí roku 2020 využilo pevné služby, včetně xDSL, Pevného internetu vzduchem nebo Pevného internetu do zásuvky 350 000 zákazníků tedy o 27,7 % více než ve stejném období roku 2019.

TV: Televizní služby T-Mobile používá téměř 171 000 zákazníků, tedy o 69,3 % meziročně více.

Provozní výsledky

Provozní výsledky byly silně ovlivněny stavem nouze: lidé využívali telekomunikační služby intenzivněji, aby byli v kontaktu se svými rodinami a přáteli, měli přístup k potřebným informacím nebo aby na dálku pracovali a studovali.

Počet volaných minut se meziročně zvýšil o 9,9 %, počet SMS o 45,8 % na 1,4 miliardy. Objem přenesených dat rostl ještě výrazněji: celkový datový provoz vzrostl meziročně o 60 %, objem čistě mobilních dat se ve srovnání se stejným obdobím 2019 více než zdvojnásobil.

Klepněte pro větší obrázek
Mobilní data zahrnují mobilní datové tarify + Pevný internet bez drátu. Mobilní a pevná data zahrnují mobilní datové tarify + Pevný internet bez drátu + Pevný internet vzduchem + Pevný internet do zásuvky

Finanční ukazatele

Přes výjimečnou situaci dosáhly celkové tržby z mobilních a pevných služeb včetně prodeje hardwaru v Q1 2020 více než 6,8 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 3,1 %. Výsledky potvrzují dobrý výkon společnosti a její pozici jedničky na českém trhu.

Klepněte pro větší obrázek
Celkové tržby vykázány bez ICSS (samostatná jednotka mezinárodní DT organizace). EBITDA After Lease zohledňuje mezinárodní účetní standard IFRS 16. Údaje byly zpětně upraveny.
Další článek: Tomu říkáme sleva! Samsung prodává Galaxy Fold o 12 tisíc levněji než v dubnu