T-Mobile začal testovat technologii NB-IoT

• Pilot začal v Praze na Roztylech, v lednu přibude Mladá Boleslav
  • NB-IoT posílí kompetence T-Mobile na poli „Internetu věcí“
  • Operátor zůstává technologickým partnerem a integrátorem IoT sítě SIGFOX

T-Mobile spustil testovací provoz sítě NB-IoT pro „Internet věcí“ (Internet of Things, IoT), a to v okolí svého sídla v Praze – Roztylech. V lednu 2018 pak tento pilot rozšíří do Mladé Boleslavi. Nejde o první počin T-Mobile v této oblasti: společnost je rovněž již dva roky technologickým partnerem a integrátorem IoT sítě SIGFOX pokrývající celou Českou republiku. Operátor tak dále posiluje své kompetence na poli „Internetu věcí“. Po ukončení a vyhodnocení zkušebního provozu NB-IoT plánuje T-Mobile zahájit přípravy na celorepublikové komerční spuštění této technologie.

„Rádi bychom rozšířili portfolio v oblasti Internetu věcí a k stávající síti SIGFOX přidali technologii NB-IoT, kterou můžeme na naše LTE vysílače jednoduše nasadit pomocí softwarové aktualizace,“ říká ředitel rozvoje a výstavby sítí T-Mobile Ľubor Žatko. „Věříme, že obě technologie se budou vhodně doplňovat,“ dodává.

Mezi hlavní výhody NB-IoT patří vysoký prostup signálu do budov, nízká cena koncových zařízení a energetická nenáročnost, což umožňuje provozování velkého množství zařízení současně. Technologii lze využít například pro měření spotřeby elektřiny či plynu, parkovací systémy nebo monitorovací zařízení se širokou škálou využití v mnoha oblastech (od územní samosprávy přes zemědělství až po například zdravotnictví). Síť NB-IoT používá licencované spektrum a má stejnou úroveň zabezpečení jako LTE. K podpoře tohoto standardu se před časem přihlásila také mateřská společnost T-Mobile, Deutsche Telekom.

Další článek: Synaptics představil čtečku otisků v displeji. Dostane ji už Galaxy S9?

RECENZE: Honor 10 drtí konkurenci nejen duhovými odlesky, ale i výbavou a cenou

** Honor 10 opět přichází se skvělým poměrem ceny a výkonu ** Za přijatelnou cenu nabízí bohatou ochutnávku ze světa nejlepších ** Nastávající tuctovost displejů s výřezem zahání zády s odlesky duhy

Jakub Vrbacký | 27

RECENZE: Motorola One — iPhone X s Androidem One