T-Mobile začal testovat technologii NB-IoT

• Pilot začal v Praze na Roztylech, v lednu přibude Mladá Boleslav
  • NB-IoT posílí kompetence T-Mobile na poli „Internetu věcí“
  • Operátor zůstává technologickým partnerem a integrátorem IoT sítě SIGFOX

T-Mobile spustil testovací provoz sítě NB-IoT pro „Internet věcí“ (Internet of Things, IoT), a to v okolí svého sídla v Praze – Roztylech. V lednu 2018 pak tento pilot rozšíří do Mladé Boleslavi. Nejde o první počin T-Mobile v této oblasti: společnost je rovněž již dva roky technologickým partnerem a integrátorem IoT sítě SIGFOX pokrývající celou Českou republiku. Operátor tak dále posiluje své kompetence na poli „Internetu věcí“. Po ukončení a vyhodnocení zkušebního provozu NB-IoT plánuje T-Mobile zahájit přípravy na celorepublikové komerční spuštění této technologie.

„Rádi bychom rozšířili portfolio v oblasti Internetu věcí a k stávající síti SIGFOX přidali technologii NB-IoT, kterou můžeme na naše LTE vysílače jednoduše nasadit pomocí softwarové aktualizace,“ říká ředitel rozvoje a výstavby sítí T-Mobile Ľubor Žatko. „Věříme, že obě technologie se budou vhodně doplňovat,“ dodává.

Mezi hlavní výhody NB-IoT patří vysoký prostup signálu do budov, nízká cena koncových zařízení a energetická nenáročnost, což umožňuje provozování velkého množství zařízení současně. Technologii lze využít například pro měření spotřeby elektřiny či plynu, parkovací systémy nebo monitorovací zařízení se širokou škálou využití v mnoha oblastech (od územní samosprávy přes zemědělství až po například zdravotnictví). Síť NB-IoT používá licencované spektrum a má stejnou úroveň zabezpečení jako LTE. K podpoře tohoto standardu se před časem přihlásila také mateřská společnost T-Mobile, Deutsche Telekom.

Další článek: Synaptics představil čtečku otisků v displeji. Dostane ji už Galaxy S9?

RECENZE: Huawei P20 Lite — odlehčená verze letošní špičky láká vzhledem i cenou

** Osvědčený recept Huawei v trochu modernějším střihu ** Výřez v displeji neruší ani zdaleka, jak by se mohlo zdát ** Odemykání obličejem je návykové a překvapivě dobře funguje

Amazfit BIP: Vyzkoušeli jsme nejlevnější chytré hodinky od Xiaomi

Odlehčená verze prvních hodinek Xiaomi Huami Amazfit Xiaomi Huami Amazfit Bip míří do ČR za cenu 2 500 Kč Mají vestavěnou GPS a slibují výdrž až 45 dní

Petr Březina | 140

RECENZE: Honor 8X — obr téměř bez chyb

** 6,5" displej nemusí nezbytně znamenat nepoužitelně velkou plácačku ** Výbava nezklame, až na zastaralý microUSB konektor ** Zásadní inovace nečekejte, ale ve střední třídě to (zatím) nevadí

RECENZE: Xiaomi Redmi Note 6 Pro — Proč měnit, co skvěle funguje?

** Osvědčený recept z dílny Xiaomi, který pořád funguje ** NFC a USB-C se řadě Redmi bohužel stále vyhýbá ** Ve srovnání s předchůdcem pouze kosmetický facelift

Představujeme Honor 10 Lite: Je krásný, dělá skvělé selfie a nestojí moc

** Honor představil pro český trh novinku střední třídy - Honor 10 Lite ** Lákadly jsou třpytivý design, špičkové selfie a umělá inteligence ** Telefon jsme stihli krátce otestovat, toto jsou první dojmy

Martin Miksa | 24