V osmém ročníku T-Mobile Rozjezdů rekordních 483 projektů

• Nejvíce přihlášek z Prahy a jižní Moravy
  • Nejsilnější obory: občerstvení, design, aplikace/IT, volnočasové aktivity
  • Bezplatné semináře pro začínající podnikatele od 17. dubna
V osmém ročníku T-Mobile Rozjezdů rekordních 483 projektů

Rekordních 483 nápadů přihlásili začínající podnikatelé do osmého ročníku projektu T-Mobile Rozjezdy. Již tradičně má nejvíce zástupců hlavní město, kde bude soutěžit 123 projektů. Sedmdesát projektů hlásí začínající podnikatelé v Jihomoravském kraji (70), na třetím místě je kraj Moravskoslezský (47 přihlášek). Obvykle druhý podnikatelsky nejaktivnější Středočeský kraj je letos až na pomyslném čtvrtém místě s 42 projekty. Skoro polovina (48 %, konkrétně 232) přihlášených podnikatelů spadá do věkové kategorie 25 – 34 let. Hlásí se ale také nejmladší generace – autorům 18 procent přihlášek ještě nebylo 24 let.

Letos chtějí soutěžící nejčastěji podnikat v designu, aktivitách pro volný čas, překvapilo i množství nápadů z informačních technologií. Kromě několika kočičích kaváren se mezi nápady objevil i podnik pro psy, několik vylepšení na invalidní vozíky a dokonce i antistresová demoliční místnost. Poměr mužů a žen je vyrovnaný. Zajímavým faktem je, že stále častěji soutěžící jako důvod, proč chtějí podnikat, uvádějí samostatnost a svobodu: ať už jde o nezávislost na zaměstnavateli, svoboda rozhodování či touha po pasivním příjmu, který by soutěžícímu a jeho rodině umožnil užívat si života.

„Vážíme si odvahy všech začínajících podnikatelů, i toho, že se rozhodli své začátky spojit s T-Mobile Rozjezdy,“ komentuje výsledky Eva Karasová, CSR manažerka společnosti T-Mobile. „Množství přihlášek nás potěšilo, věříme, že za ně vděčíme nejen zavedenému projektu, ale i tomu, oživení ekonomiky. Během minulého roku si živnostenský list pořídilo více než 44 tisíc podnikatelů.“

Přihlášky do soutěže kopírují vývoj v počtu živnostenských listů v posledním roce. Nejaktivnější jsou střední Čechy a Praha, nejméně podnikatelů přibylo v Karlovarském a ve Zlínském kraji, a to i s ohledem na počet obyvatel. V celé republice má nyní registraci k podnikání 18 procent lidí, v Praze je to skoro každý čtvrtý (23,64 %), v Libereckém kraji každý pátý (20,42 %). Naopak v Moravskoslezském a Ústeckém kraji je to méně než každý šestý (15,20 %, resp. 15,53 %).

Nyní jsou na řadě jednotlivá krajská kola soutěže. Poroty složené z odborníků, úspěšných podnikatelů a investorů, jako jsou například Margareta Křížová nebo Martin Korman, hodnotí nejen neotřelé nápady, ale i úspěšnou realizaci podnikatelského záměru. Na seminářích, které proběhnou mezi 17. dubnem a 17. květnem (seznam s daty a městy k dispozici zde), mají zároveň stovky začínajících podnikatelů možnost získat poradenství v oblasti financí nebo marketingu.

„Pro podniky na startu je důležité vědět nejen to, jak se prezentovat na internetu, ale také jaké jim tento prostor nabízí možnosti při naplňování byznysových záměrů,“ vysvětluje Adriana Petruláková, Marketing Coordinator, Agentura Najisto.

Semináře jsou zcela zdarma a otevřené nejen soutěžícím, ale všem zájemcům o podnikání. Stačí se přihlásit na webu www.rozjezdy.cz.

Z regionálních vítězů vzejdou dva celostátní vítězové – jednoho zvolí porota a druhého veřejnost. Letos získá absolutní vítěz ceny v celkové hodnotě 566 332 Kč, které zahrnují finanční dar od T-Mobile ve výši 250 tisíc Kč, kreativní návrh reklamní kampaně, poradenství a věcné ceny od partnerů soutěže.

Projekt na podporu začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy se rozjede do regionů už poosmé. Více než 80 celodenních seminářů se účastnilo už přes 4 100 začínajících podnikatelů. V soutěžích porota vyhodnotila 3 000 přihlášených projektů, ze kterých vzešlo 381 vítězů. Rozebrali si ceny v celkové výši téměř 36 milionů korun.

T-Mobile Rozjezdy

T-Mobile Rozjezdy jsou dlouhodobým programem na podporu začínajících podnikatelů. Nabízejí bezplatné regionální semináře v oblastech týkajících se začátku podnikání, druhou částí projektu je soutěž o nejlepší realizaci podnikatelského nápadu. Během ledna až března se mohou ti, kteří ještě nepodnikají, nebo jsou k podnikání registrováni méně než 12 měsíců, přihlásit do soutěže na www.rozjezdy.cz. V každém kraji mohou vyhrát tři vítězové, kteří získají finanční odměnu, podporu expertů na různé aspekty podnikání, balíčky služeb a věcné ceny, které pomohou s rozjezdem podnikání. O celostátním vítězi rozhoduje porota. Kromě toho může veřejnost rozhodnout o vítězi Ceny veřejnosti prostřednictvím on-line hlasování. Bezplatné regionální semináře otevřené široké veřejnosti se konají v dubnu a květnu.

Partnery letošního ročníku T-Mobile Rozjezdů jsou Broker Consulting, Agentura Najisto, Alza, Samsung a StartupJobs. Odbornými partnery jsou Lovebrand, MADE BY VACULIK a Proboston, regionálními Dům Techniky Pardubice, Impact Hub Brno, Impact Hub Ostrava, Fakulta sociálně ekonomická UJEP, Inovační centrum Ústeckého kraje a Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje.

Další článek: Očekávaná expanze The Witchwood pro Hearthstone startuje 12. dubna

Vybrali jsme 13 povedených chytrých hodinek a náramků. Nejen pod vánoční stromek

** Nositelnosti jsou specifická kategorie, vybírají se jinak než mobily. ** Co model, to charakter, unikátní mix vlastností, parametrů a funkcí. ** Začneme jednoduchým náramkem, skončíme našlapanými Apple Watch.

Filip Kůžel | 29

Telefony to nekončí. Vybíráme mobilní příslušenství, které překvapí i potěší

** I malá drobnost může udělat velkou radost ** Redukce, kabely, sluchátka, powerbanky, hračky a další gadgety ** Ceny se pohybují od stovky až po několik tisíc korun

Máme eSIM v hodinkách. Podívejte se, jak probíhala instalace

** Konec teorie, často skloňovaná eSIM se v ČR konečně dostává do praxe ** eSIM jsme si poprvé vyzkoušeli u LTE verze hodinek Samsung Galaxy Watch (46mm) ** Jak eSIM vypadá, a jak probíhá její samotná „instalace“?

Martin Chroust | 45

RECENZE: Xiaomi Redmi Note 5 je téměř bez chyby a má skvělou cenu

** Kvalitně zpracovaný telefon, na kterém se obtížně hledají chyby ** NFC je zejména v ČR klíčovým parametrem, který zde bohužel chybí ** Povedený mix funkcí si může držet přijatelnou cenovku

RECENZE: Nokia 7 Plus — takhle se zadělává na bestseller