Vodafone jako první v ČR představil demo nové technologie NB-IoT pro Internet věcí

Vodafone společně s Huawei vzbudili na IoT Foru 2016 zájem odborné veřejnosti prvním NB-IoT demo testem na českém trhu. Při testu, který je také jedním z prvních na světě, připojili IoT moduly pomocí technologie NB-IoT (úzkopásmový Internet věcí). Příprava na unikátní demo test probíhala několik měsíců. Kromě vysílače k němu Vodafone potřeboval i speciálně upravené IoT moduly, které zabudoval do 3D modelu města pod parkovací místa. Pomocí autíček na dálkové ovládání a s využitím webové aplikace účastníkům názorně předvedl, jak bude možné si v budoucnu najít, rezervovat a zaplatit místo na parkování právě díky technologii NB-IoT.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Vodafone také představil své zahraniční IoT projekty a ukázal konkrétní řešení v oblasti Internetu věcí, které zákazníci už nyní na českém trhu využívají, například správu vozového parku nebo vzdálený monitoring a ovládání zařízení a strojů.

V globální síti Vodafone je dnes do Internetu věcí připojeno již 41 milionu zařízení a téměř milión dalších přibývá každý měsíc. Spuštění NB-IoT bude mít zásadní dopad na jeho masivní rozvoj a rozšíření. K tomu je v síti Vodafonu třeba nasadit nový software a Vodafone pak bude na jaře 2017 připraven na testování NB-IoT ve vybraných částech sítě. Mezi první země, které vyzkoušejí přednosti standardu Low Power Wide Area (LPWA) v komerčním provozu, bude na začátku roku 2017 patřit Německo, Irsko, Nizozemí a Španělsko. Koncem roku 2017 přibydou další země. V České republice bude Vodafone komerční testy spouštět s vybranými zákazníky během příštího roku. Na základě pilotního provozu připraví plán pro celonárodní pokrytí.

NB-IoT představuje evoluci stávající infrastruktury, umožní připojit miliony zařízení každodenního života do Internetu věcí. Na jejím vývoji se podílely mezinárodní operátoři, dodavatelé modulů, IT řešení i výrobci koncových zařízení. Globálnímu rozšíření nahrává především její kompatibilita se standardy 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project), i fakt, že k podpoře standardu NB-IoT se již přihlásilo více než 20 největších světových mobilních operátorů. Ti dohromady geograficky pokrývají více než 90 % trhu Internetu věcí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Technologie NB-IoT je založena na standardech Low Power Wide Area (LPWA) a díky její nízké spotřebě a vysoké propustnosti se Internet věcí může masivně rozšířit. Podporuje řešení jak v průmyslu (např. v energetice, automobilovém průmyslu, strojírenství, zemědělství, atd.), zdravotnictví a v projektech chytrých měst, tak i v oblasti běžného života (monitorování a zabezpečení domácností, vozidel, domácích mazlíčků atd.). Mezi největší výhody patří výborná prostupnost signálu překážkami, signál se tak dostane i do sklepů nebo garáží, dále provoz na licencovaném frekvenčním pásmu zajišťujícím uživatelům spolehlivější a bezpečnější komunikaci, roaming, nízká spotřeba energie koncovými zařízeními (výdrž baterie až 10 – 15 let) a také jejich nízká cena.

Témata článku: Vodafone, Internet věcí, NB-IoT, IoT

Pozor, uprostřed Evropy číhá roamingová past

** Vyrážíte do Alp? Dejte pozor, aby váš mobil nechytil signál ze Švýcarska ** Vodafone je pranýřován za zdražení... ** ...ale O2 a T-Mobile byli drazí už před tím

Včera | Kůžel Filip, Láska Jan | 11

Vodafone domácnostem zdvojnásobí FUP na 60 GB, ale má to háček

** Nevídané, český operátor ohlásil, že navýší data o 30 GB ** Jde o mobilní připojení pro domácnost, nikoli hlasový tarif ** Přes léto zvojnásobí operátor data i stávajícím zákazníkům

14.  6.  2017 | Pospíšil Aleš | 47

Vodafone v červnu: Čtveřice vlastních modelů, příslib kočky a hada [ceník]

** Výborný poměr ceny a výkonu nabídnou zařízení s logem Vodafonu ** V průběhu měsíce se objeví omlazená Nokia 3310 a CAT B30 ** Slevy jsou spíše kosmetické, dva tisíce sleví operátor za úpis

13.  6.  2017 | Pospíšil Aleš | 1

Operátoři napadli kampaň dTestu za výhodnější tarify. Virtuálové však nabídky poslali!

** Operátoři zaútočili na NEZISKOVÝ dTest, že chce VYDĚLAT ** Argumentaci Vodafonu rozbil dTest, argumentaci O2 vlastně samo O2 ** Vítězem je T-Mobile, který se mediální přestřelky raději nezúčastnil

10.  6.  2017 | Kůžel Filip | 92