Vodafone podruhé získal certifikát Best in Test za kvalitu hlasových služeb a datových přenosů od P3 communications

Společnost P3 communications, vedoucí mezinárodní konzultační, inženýrská a testovací společnost, která v telekomunikačním sektoru nabízí široké portfolio nezávislých technických a konzultantských služeb, provedla testování sítě Vodafone v České republice již podruhé. Měření prostřednictvím více než 2000 hovorů a 1600 datových přenosů i v letošním roce ukázalo, že Vodafone v rámci testu nabízel nejrychlejší datové přenosy a nejspolehlivější hlasové služby. Díky 885 bodům z tisíce možných Vodafone opět získal certifikát „nejlepší v testu“ (Best in Test).

Měření společnosti P3 communications se uskutečnilo v České republice v dubnu a květnu 2017. Testy probíhající v 30 městech a na cestách mezi nimi potvrzují kvalitu sítě Vodafonu. Měření dosáhla skvělých výsledků jak v kvalitě hlasových hovorů, tak v kvalitě datových spojení. V obou kategoriích síť Vodafonu obhájila nejvyšší bodové hodnocení z loňského roku.

„To, že jsme již podruhé za sebou získali certifikát Best in Test, potvrzuje vysokou kvalitu naší sítě a náš příspěvek k rozvoji digitální ekonomiky v České republice. Výsledky testu opět potvrzují, že mobilní připojení je v Česku na velmi vysoké úrovni,“ říká Jiří Báča, generální ředitel Vodafonu.

Měření probíhalo v Praze, Brně, Plzni a dalších 27 městech a při přesunech mezi nimi. K měření byly použity mobilní telefony Samsung Galaxy S7 pro měření kvality hlasových a datových služeb. Telefony nabízí využití všech LTE frekvencí používaných operátory v České republice. Letos poprvé bylo součástí měření také ověřování kvality volání prostřednictvím LTE - VoLTE. K tomuto testu byly využity telefony Samsung Galaxy S7.

Úspěšnost sestavení a dokončení hovoru z mobilu na mobil dosáhla v síti Vodafone 98,8 procenta ve velkých městech a 97,4 procenta v menších městech a 97,0 procenta na cestách mezi nimi. Celkově získal Vodafone v testu hlasových služeb 342 bodů ze 400 možných, Operátor 2 získal 326 bodů a Operátor 3 obdržel 285 bodů.

V případě datových služeb poskytovaných na LTE 4G získal Vodafone 543 bodů z 600 možných, Operátor 2 získal 525 bodů a Operátor 3 dosáhl na 533.

Ve velkých městech společnost P3 communications naměřila v síti Vodafonu při testu desetisekundového stahování dat průměrnou hodnotu 49,523 Mbps. Operátor 2 dosáhl rychlosti 28,846 Mbps a v síti Operátora 3 se data stahovala průměrnou rychlostí 30,140 Mbps.

Spolehlivost hovorů VoLTE, dosáhla v síti Vodafone 98,7 procent, 96,9 procent v síti Operátora 2 a 97,7 procent v síti Operátora 3. Všechny úspěšně sestavené VoLTE hovory v síti Vodafonu byly úspěšně dokončeny. V síti Operátora 2 byl podíl přerušených hovorů 0,7 procenta a v síti Operátora 3 činil tento podíl 0,2 procenta.

Měření společnosti P3 communications je nezávislé. Společnost operátory předem o harmonogramu měření ani o měřících trasách neinformuje. Více informací, certifikát a mapu měření naleznete na stránkách společnosti P3 communications.

Další článek: Samsung představil tři novinky řady Galaxy J (2017). Do prodeje půjdou v létě

RECENZE: Nokia 7 Plus — takhle se zadělává na bestseller

** Nokia 7 Plus je smartphone vyšší třídy s rozumnou cenovkou. ** Lákadlem je čistý Android, skvělá výdrž i fotoaparát Zeiss ** Bonusem je dostatek výkonu i paměti

Martin Miksa | 60