Vodafone podruhé získal certifikát Best in Test za kvalitu hlasových služeb a datových přenosů od P3 communications

Společnost P3 communications, vedoucí mezinárodní konzultační, inženýrská a testovací společnost, která v telekomunikačním sektoru nabízí široké portfolio nezávislých technických a konzultantských služeb, provedla testování sítě Vodafone v České republice již podruhé. Měření prostřednictvím více než 2000 hovorů a 1600 datových přenosů i v letošním roce ukázalo, že Vodafone v rámci testu nabízel nejrychlejší datové přenosy a nejspolehlivější hlasové služby. Díky 885 bodům z tisíce možných Vodafone opět získal certifikát „nejlepší v testu“ (Best in Test).

Měření společnosti P3 communications se uskutečnilo v České republice v dubnu a květnu 2017. Testy probíhající v 30 městech a na cestách mezi nimi potvrzují kvalitu sítě Vodafonu. Měření dosáhla skvělých výsledků jak v kvalitě hlasových hovorů, tak v kvalitě datových spojení. V obou kategoriích síť Vodafonu obhájila nejvyšší bodové hodnocení z loňského roku.

„To, že jsme již podruhé za sebou získali certifikát Best in Test, potvrzuje vysokou kvalitu naší sítě a náš příspěvek k rozvoji digitální ekonomiky v České republice. Výsledky testu opět potvrzují, že mobilní připojení je v Česku na velmi vysoké úrovni,“ říká Jiří Báča, generální ředitel Vodafonu.

Měření probíhalo v Praze, Brně, Plzni a dalších 27 městech a při přesunech mezi nimi. K měření byly použity mobilní telefony Samsung Galaxy S7 pro měření kvality hlasových a datových služeb. Telefony nabízí využití všech LTE frekvencí používaných operátory v České republice. Letos poprvé bylo součástí měření také ověřování kvality volání prostřednictvím LTE - VoLTE. K tomuto testu byly využity telefony Samsung Galaxy S7.

Úspěšnost sestavení a dokončení hovoru z mobilu na mobil dosáhla v síti Vodafone 98,8 procenta ve velkých městech a 97,4 procenta v menších městech a 97,0 procenta na cestách mezi nimi. Celkově získal Vodafone v testu hlasových služeb 342 bodů ze 400 možných, Operátor 2 získal 326 bodů a Operátor 3 obdržel 285 bodů.

V případě datových služeb poskytovaných na LTE 4G získal Vodafone 543 bodů z 600 možných, Operátor 2 získal 525 bodů a Operátor 3 dosáhl na 533.

Ve velkých městech společnost P3 communications naměřila v síti Vodafonu při testu desetisekundového stahování dat průměrnou hodnotu 49,523 Mbps. Operátor 2 dosáhl rychlosti 28,846 Mbps a v síti Operátora 3 se data stahovala průměrnou rychlostí 30,140 Mbps.

Spolehlivost hovorů VoLTE, dosáhla v síti Vodafone 98,7 procent, 96,9 procent v síti Operátora 2 a 97,7 procent v síti Operátora 3. Všechny úspěšně sestavené VoLTE hovory v síti Vodafonu byly úspěšně dokončeny. V síti Operátora 2 byl podíl přerušených hovorů 0,7 procenta a v síti Operátora 3 činil tento podíl 0,2 procenta.

Měření společnosti P3 communications je nezávislé. Společnost operátory předem o harmonogramu měření ani o měřících trasách neinformuje. Více informací, certifikát a mapu měření naleznete na stránkách společnosti P3 communications.

Další článek: Samsung představil tři novinky řady Galaxy J (2017). Do prodeje půjdou v létě

RECENZE: Huawei P20 Lite — odlehčená verze letošní špičky láká vzhledem i cenou

** Osvědčený recept Huawei v trochu modernějším střihu ** Výřez v displeji neruší ani zdaleka, jak by se mohlo zdát ** Odemykání obličejem je návykové a překvapivě dobře funguje

RECENZE: Huawei Nova 3 — vysvitla cenově dostupná hvězda

** Nova 3 je smartphone pro mladé a náročnější uživatele ** Obsahuje špičkovou výbavu, nešetřilo se skoro nikde ** Potěší hlavně baterie s dobrou výdrží a 3,5mm jack

RECENZE: Honor 10 drtí konkurenci nejen duhovými odlesky, ale i výbavou a cenou

** Honor 10 opět přichází se skvělým poměrem ceny a výkonu ** Za přijatelnou cenu nabízí bohatou ochutnávku ze světa nejlepších ** Nastávající tuctovost displejů s výřezem zahání zády s odlesky duhy

Jakub Vrbacký | 26

RECENZE: Asus Zenfone 5Z — velký stylař posouvá hranice

** Zenfone 5Z je jako pětka, jenom se špičkovou výbavou ** Potěší vysokým výkonem, očištěným systémem, ale i stereo repráčky ** S cenou se naštěstí drží při zemi.

Martin Miksa | 26

Jak správně dobíjet baterie současných mobilů? Pozor na zastaralé návyky

Baterie v mobilních zařízeních se vyvíjejí, i když možná ne tak rychle jako některé jiné komponenty. Přesto už s dnešními články není žádoucí pracovat jako kdysi s NiCd bateriemi.

RECENZE: Honor Play — splněný sen pro mobilní hráče

** Honor Play nabízí dynamické vibrace známé z konzolových ovladačů ** GPU Turbo režim dokáže zvýšit výkon grafické jednotky až o 60 % ** Výdrž telefonu je nadprůměrná, škoda jen pomalejšího dobíjení

Milan Měchura | 25