Za neúčastí O2 CZ, T-Mobile CZ A Vodafone CZ v mobilní aukci dTestu je pravděpodobně kartel

Spotřebitelská organizace Telefonující.cz ostře kritizuje neúčast velké mobilní trojky v mobilní aukci dTestu.

Spolupracující spotřebitelská organizace dTest dnes představila výsledky aukce na výhodnější mobilní tarify (více zde: https://www.dtest.cz/…/v-aukci-zvitezil-operator-mobil-od-c…). DTest sice uspěl v kategorii tarifů s omezenými jednotkami minut, esemesek a malých datových balíčků, kde se svojí nabídkou uspěl jeden z virtuálních operátorů. V nejpoptávanějších tarifech, kde však virtuálové nemohou konkurovat operátorům O2, T-mobile a Vodafone, však k žádnému cenovému průlomu nedošlo a o to i přes přísliby ředitele Asociace provozovatelů mobilních operátorů Jiřího Grunda.

Ten v rozhovoru pro Český rozhlas Plus dne 27. dubna mimojiné řekl: "Já znám spousta lidí, kteří se spojí v rámci rodiny, že se domluví prostě rodinní příslušníci, celkem dají dohromady třeba, třeba 10, 15 čísel a vyjednávají u toho operátora". Na otázku moderátorky Veroniky Sedláčkové, zda pak vyjednají nižší cenu odpověděl: "Já jsem přesvědčen o tom, že, že vyjednají. My máme na jednu stranu tendenci se zlobit na to, že ceníkové ceny jsou vysoké, ale na druhou stranu já znám spousta lidí, kteří mně zase naopak řeknou, že se jim nechce chodit nikam vyjednávat, tak buď chceme mít levné ceny a pak vyjednávejme, protože žijeme v konkurenci, a anebo nechceme vyjednávat, ale pak se zase, pak se zase nesmíme zlobit, že, že ty ceny jsou takové. Vždyť stejně je to přece úplně i jiných segmentech. Já taky, když jsem měl dodavatel plynu a elektřiny a nezačal jsem vyjednávat, tak jsem měl cenu vysokou, jakmile jsem vyjednávat začal, tak jsem ji snížil o 20 %. A je tady to běžné jak u mobilních operátorů, je to běžné jak u dodavatelů energie, je to běžné i u jiných segmentů trhu."

Právě tímto návodem se dTest řídil a dal dohromady přes 100 000 zájemců o výhodnější tarify. Žádný ze síťových operátorů však nezareagoval a do aukce se nepřihlásil, stejně tak jako konci roku 2016, když Městská část Brno-střed operátory vyzvala (po vzoru jiných radnici v segmentu dodávek plynu a elektřiny), aby jejím občanům operátoři nabídli výhodnější tarif.

Předseda spolku Telefonující.cz Svatopluk Bartík k tomu říká: "Znovu se jasně ukazuje, že čeští mobilní operátoři nemají zájem si nijak cenově konkurovat v segmentu běžných koncových zákazníků. Jelikož žádný z nich se ani do aukce nepřihlásil, máme důvody se domnívat, že O2, T-mobile a Vodafone působí v prostředí kartelu, který hrubě poškozuje několik milionů českých koncových zákazníků." A k tomu dodává: "Přitom vloni dvakrát dTest úspěšně soutěžil levněšjí tarify plynu a elektřiny pro domácnosti, dodavatelé si tam bez problémů konkurují a přitom nemají problém dosahovat přiměřených zisků."

O tom, jaké závěry z mobilní aukce dTestu plynou, jak reálně kampaň probíhala a jaké problémy české zákazníky mobilních oprátorů trápí budou ve středu od 18 hodin diskutovat Svatopluk Bartík s vedoucím právní poradny dTestu Lukášem Zeleným. Více informací zde: https://www.facebook.com/events/1340696359360187.

Diskuze (14) Další článek: dTestu se podařilo v aukci vysoutěžit pouze dva nejnižší tarify. O ostatní nebyl zájem

Témata článku: Operátoři, Telekomunikace, Pokřivený trh, Svatopluk Bartík, Telefonující.cz, APMS, Aukce, Specifický trh, dTest, Kartel

24 skrytých, ale praktických funkcí Google Map. Věděli jste o nich?

** Mapy Googlu nabízí nespočet užitečných funkcí ** Vybrali jsme 24 těch méně známých a skrytých ** Využijete je na počítači i v mobilu

Computer časopis, Jiří Kuruc | 7

RECENZE: Asus Zenfone 5 — výborná vyšší třída, kterou nezazdila ani cena

** Asus se nechal zlákat na design s vykousnutým displejem ** K tomu přidal velmi slušnou výbavu s minimem kompromisů ** Vznikl Zenfone 5, který konečně dokáže konkurovat i cenou