Za neúčastí O2 CZ, T-Mobile CZ A Vodafone CZ v mobilní aukci dTestu je pravděpodobně kartel

Spotřebitelská organizace Telefonující.cz ostře kritizuje neúčast velké mobilní trojky v mobilní aukci dTestu.

Spolupracující spotřebitelská organizace dTest dnes představila výsledky aukce na výhodnější mobilní tarify (více zde: https://www.dtest.cz/…/v-aukci-zvitezil-operator-mobil-od-c…). DTest sice uspěl v kategorii tarifů s omezenými jednotkami minut, esemesek a malých datových balíčků, kde se svojí nabídkou uspěl jeden z virtuálních operátorů. V nejpoptávanějších tarifech, kde však virtuálové nemohou konkurovat operátorům O2, T-mobile a Vodafone, však k žádnému cenovému průlomu nedošlo a o to i přes přísliby ředitele Asociace provozovatelů mobilních operátorů Jiřího Grunda.

Ten v rozhovoru pro Český rozhlas Plus dne 27. dubna mimojiné řekl: "Já znám spousta lidí, kteří se spojí v rámci rodiny, že se domluví prostě rodinní příslušníci, celkem dají dohromady třeba, třeba 10, 15 čísel a vyjednávají u toho operátora". Na otázku moderátorky Veroniky Sedláčkové, zda pak vyjednají nižší cenu odpověděl: "Já jsem přesvědčen o tom, že, že vyjednají. My máme na jednu stranu tendenci se zlobit na to, že ceníkové ceny jsou vysoké, ale na druhou stranu já znám spousta lidí, kteří mně zase naopak řeknou, že se jim nechce chodit nikam vyjednávat, tak buď chceme mít levné ceny a pak vyjednávejme, protože žijeme v konkurenci, a anebo nechceme vyjednávat, ale pak se zase, pak se zase nesmíme zlobit, že, že ty ceny jsou takové. Vždyť stejně je to přece úplně i jiných segmentech. Já taky, když jsem měl dodavatel plynu a elektřiny a nezačal jsem vyjednávat, tak jsem měl cenu vysokou, jakmile jsem vyjednávat začal, tak jsem ji snížil o 20 %. A je tady to běžné jak u mobilních operátorů, je to běžné jak u dodavatelů energie, je to běžné i u jiných segmentů trhu."

Právě tímto návodem se dTest řídil a dal dohromady přes 100 000 zájemců o výhodnější tarify. Žádný ze síťových operátorů však nezareagoval a do aukce se nepřihlásil, stejně tak jako konci roku 2016, když Městská část Brno-střed operátory vyzvala (po vzoru jiných radnici v segmentu dodávek plynu a elektřiny), aby jejím občanům operátoři nabídli výhodnější tarif.

Předseda spolku Telefonující.cz Svatopluk Bartík k tomu říká: "Znovu se jasně ukazuje, že čeští mobilní operátoři nemají zájem si nijak cenově konkurovat v segmentu běžných koncových zákazníků. Jelikož žádný z nich se ani do aukce nepřihlásil, máme důvody se domnívat, že O2, T-mobile a Vodafone působí v prostředí kartelu, který hrubě poškozuje několik milionů českých koncových zákazníků." A k tomu dodává: "Přitom vloni dvakrát dTest úspěšně soutěžil levněšjí tarify plynu a elektřiny pro domácnosti, dodavatelé si tam bez problémů konkurují a přitom nemají problém dosahovat přiměřených zisků."

O tom, jaké závěry z mobilní aukce dTestu plynou, jak reálně kampaň probíhala a jaké problémy české zákazníky mobilních oprátorů trápí budou ve středu od 18 hodin diskutovat Svatopluk Bartík s vedoucím právní poradny dTestu Lukášem Zeleným. Více informací zde: https://www.facebook.com/events/1340696359360187.

Témata článku: Operátoři, APMS, dTest, Telefonující.cz, Specifický trh, Pokřivený trh, Telekomunikace, Svatopluk Bartík, Aukce, Kartel

14 komentářů

Nejnovější komentáře

• ekim 20. 6. 2017 9:14:47
    Ovcane, pokud se ti to nelibi odstehuj se do polska. Zde je vse specificky...
  • Peter Parker 20. 6. 2017 1:44:11
    :D
  • tom889 17. 6. 2017 16:39:28
    Taky mám u jednoho operátora 5 rodinných SIM a vyjednal jsem si slevu cca...

Zrušený evropský roaming je brutální vražda virtuálních operátorů

** Když EU rušila roaming, šla přes mrtvoly ** Tou největší jsou virtuální operátoři ** Vlastně je překvapivé, že už nepadají jeden po druhém

12.  8.  2017 | Kůžel Filip, Láska Jan

dTest podezírá operátory z nekalých praktik. Nasvědčují tomu i podobné nabídky pro MPO

** dTest nechá operátory prošetřit u několika institucí ** Vadí mu zejména prakticky identická nabídka za stejné ceny ** Komedii dokresluje nápadně se shodující nabídka pro ministerstvo

5.  8.  2017 | Kůžel Filip, Láska Jan | 166

dTest podezírá operátory z kartelu. Podnět rozeslal, kam jen to šlo

** Operátoři dávno vědí, že cenové války nikam nevedou... ** Místo toho drží pozice a účtují jedny z nejvyšších cen v EU ** dTest namítá, že ceny mají téměř stejné a nekonkurují si

28.  7.  2017 | Pospíšil Aleš | 28

Slovenské O2 má novou „volací“ kartu. Hovor stojí 2,60 Kč a volat lze i na česká čísla

** Volat se SIM kartou českých operátorů se prostě nevyplatí ** Udělejte si výlet na Slovensko a pořiďte si za 2 eura O2 Voľnosť ** S kartou zaplatíte 0,1 eura (2,60 Kč) ne za minutu, ale za celý hovor

25.  7.  2017 | Pospíšil Aleš | 64

Senát posvětil „bič na operátory“. Uspíší novela příchod nového hráče?

** Novela Zákona o elektronických komunikacích prošla horní komorou Parlamentu ** Senátoři ji schválili bez pozměňovacích návrhů ** Díky tomu se dříve otevřou dveře pro případného nového operátora

22.  7.  2017 | Holčík Tomáš, Láska Jan | 36

Kam se hrabou naši operátoři, Elisa má datovou „neomezenku“ nejen pro Finsko

** Severské a pobaltské země bez omezení a 10 GB ve zbytku EU ** Finská Elisa ukazuje, že když se chce, tak to jde a daří se jí dobře ** Čeští operátoři vám za stejné peníze ne(pro)dají ani domácích 10 GB